galéria megtekintése

Tankör

5 komment


Révész Sándor

Nemsokára száz éve lesz, hogy Magyarországon fölmerült a tankötelezettség 18 évre emelésének gondolata. Nemsokára húsz éve lesz, hogy ezt törvénybe iktatták. Nemsokára öt éve lesz, hogy meghozták a törvényt, amely a tankötelezettséget visszatapossa a régi szintre. Ilyen Európában a II. világháború óta ezen kívül csak egyszer fordult elő.

Régebben viszont volt már ilyen visszalépés Magyarországon. Az 1848-as forradalom utáni szigorú években bevezették és komolyan vetették a 6–12 éves gyerekek tankötelezettségét. Pénzbüntetéssel, csendőrrel vetették ezt komolyan a gyermekeik érdekeit a jelen nyomorában és szükségében föl nem ismerő alsóbb néposztályokkal. E néposztályok alkották akkor a túlnyomó többséget.

Aztán a Bach-korszakban nem vesződtek már velük. Maradjanak csak ott a mélyben, ahová az isten teremtette őket, ott ők is elvannak, másokat sem zavarnak. Így csökkent az iskolába járó gyerekek száma körülbelül százezerrel 1859 és 1863 között. Következett a kiegyezés, Eötvös József és az 1868-as népiskolai törvény, de a parasztgyerekek szüleinek nagy részét még legalább fél évszázadig csak a szigorú külső kényszer bírhatta rá, már amennyire, hogy a tíz év körüli gyereket ne tartsák távol az iskolától. Szükség volt a gyerek munkájára, a szegényebbeknél a pénzkeresetére is. A szociológiailag tudatlan, szociálisan érzéketlen népség pedig a városokban s a kastélyokban nem értette, hogy a magyar paraszt miért ellensége a saját gyerekének.

 

A 18 éves korig tartó tankötelezettség az 1998-ban beiskolázott gyerekeket érintette először. És 2013-tól vesztette érvényét. Csak pár évnyi tapasztalatunk van róla, miként hatott a bevezetése, de már vannak tapasztalataink arról is, miként hatott a kivezetése.

Mártonfi György oktatáskutató közgazdász vizsgálta ezt is, azt is. Megállapította, hogy a hosszabb tankötelezettség jelentős számú gyereket tartott bent az iskolarendszerben, viszont nagyobb részük ebből keveset profitált, kevesebbet, mint amennyivel az iskolák terhei nőttek, mert az iskolarendszert nem fejlesztették hozzá ehhez a nehéz feladathoz. A korai iskolaelhagyás mértéke 2010-ig csökkent, azóta nő. 2013 óta pedig a 16 évesek tömegével hagyják el az iskolát. Jelentős részük azonnal bekerül a közfoglalkoztatásba, és a büdös életben ki nem kerül onnan. Nem fognak éhezni, amíg az országos és helyi hatalom kegye tart, a kegyszükségletük, függőségük, megalázó helyzetük, jövőtlenségük pedig örökre megmarad és gyermekeik öröksége lesz.

A páriának való gyerek már az iskolán belül is úgy lehet, mint ha kívül lenne. Ha elvan az utolsó padban, és nem csinál semmit, akkor a semmire megkapja a kegyelemkettest. Egy gonddal kevesebb tanárnak, szülőnek, hatalomnak. A jövőig pedig nem látnak el sem lent, sem fönt, sem középen. A rövidlátás bűne alól teljes felmentés senkinek sem jár, csak hát a következmények átlátásának lehetőségében és felelősségében hatalmas különbségek vannak. A lent lét enyhítő körülmény, a fent lét meg súlyosbító.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.