galéria megtekintése

Tankönyv botrányhőssel

1 komment


Kőműves Anita

A WikiLeaks legnagyobb tragédiája, hogy Julian Assange találta ki. Az ausztrál hacker egyrészt zseni, aki könyveiben kristálytiszta logikával vezeti le, miért van szükség arra, hogy akár törvényt sértve kiszivárogtassa a sajtó vagy egy WikiLeakshez hasonló szervezet a kormányok és más hatalmasok titkait. Ám Assange egyénisége és botrányai elnyomják a szervezet munkáját. A WikiLeaks-történet a nagyközönség számára évek óta arról szól, hogy Assange nem hajlandó bíróság elé állni a svédországi nemi erőszak vádja miatt, és hogy azért Ecuador londoni nagykövetségén él. Hogy kihasznál minden lehetőséget saját maga népszerűsítésére, még akkor is, ha egy adott ügyhöz neki semmi köze – tette ezt például a Snowden-botrány kitörésekor is. 

Pedig a WikiLeaks jelentős munkát végez. Elég csak a 2011 szeptemberében nyilvánosságra hozott negyedmillió amerikai ­diplomáciai táviratra gondolni. Akkor a világ minden országában kíváncsian bújták az újságírók a dokumentumokat, leleplezéseket remélve. Itthon például jót mosolyogtunk azon, hogy „politikai bunyósnak” nevezte az amerikai nagykövet Orbán Viktort, de sokan legyintettek – ez minden?

Ám az anyag az amerikai külpolitika kutatói számára felbecsülhetetlenül értékes. Mi, magyarok nem tudtunk meg sok újat magunkról, de az amerikaiak annál többet tanultak arról, hogy saját kormányuk hogyan intézi külpolitikáját. Most kezdenek megjelenni az első átfogó tanulmányok, könyvek az akkor nyilvánosságra került táviratokból. Ha egy újságíró Amerika külkapcsolatairól ír cikket, a mai napig az egyik első dolga belenézni az adott országból küldött táviratokba. A minap épp a Kolumbiáról írott táviratok kerültek elő több helyen, mert Barack Obama hamarosan találkozik az ország elnökével, és a Wiki-dokumentumokra hivatkozva vázolta fel több cikk a két ország kapcsolatait.

 

Amikor egy éve amerikai gyakornoki munkám során azt a feladatot kaptam, hogy kezdjem el kutatni a meglepően jó amerikai–azeri–izraeli kapcsolatok okait, a főnököm hozzátette, hogy a WikiLeaks-iratokat ki ne hagyjam. És tényleg – a táviratok megerősítették, hogy azért olyan jó barátja Izrael a muzulmán Azerbajdzsánnak, mert az utóbbi területéről nagyon jól „belátni” Észak-Iránba. Az is jól nyomon követhető bennük, hogy hogyan fejlődött az azeri–izraeli katonai együttműködés odáig, hogy ma már együtt fejlesztenek drónokat. Az is kiderül, hogy az akkori, Bakuba akkreditált izraeli nagykövet – aki egyébként Amerikában született – a jelentős, Azerbajdzsánnal kötött katonai megállapodások előtt ellátogatott az amerikai követségre, beszámolt a tervekről, és udvariasan kikérte Washington véleményét. De már-már ugráltunk örömünkben azt a táviratot olvasva is, amely bekezdéseken keresztül ecsetelte Izrael és Azerbajdzsán egyébként a sajtóban nem túl jól dokumentált „szimbiózisát.”

Azok a táviratok is kincset értek, amelyekben a gyümölcsöző stratégiai és energetikai kapcsolatok ecsetelésére szánt hosszú bekezdések után, legvégül, az amerikai diplomata félénken arra kéri washingtoni kollégáit, hogy gondolják át, nem kellene-e lassacskán emberjogi kérdéseket is felvetni kétoldalú találkozóik során. Mégiscsak az ellenzékét keményen elnyomó autokrata rezsimről van szó. Kell ennél jobb alapanyag, ha valaki azt kutatja, mi vezérli az amerikai külpolitikát?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.