galéria megtekintése

Talán a foci

9 komment


Hargitai Miklós

Induljunk ki abból, hogy a magyar alkotmányos rendszerben a politika origója a parlament, az Országgyűlés egyik legfontosabb teendője pedig a költségvetés megtárgyalása és elfogadása. Ennek a kitüntetett feladatnak az érdemi részére idén nagyjából két hetet kapnak a képviselők (a költségvetési törvénytervezet a múlt héten vált ismertté, módosító javaslatot benyújtani pedig a jövő hét közepéig lehet). Azért csak ennyit, mert Orbán Viktor miniszterelnök szereti a focit, és sokkal többre tartja, mint Magyarországot, a jogalkotó munkát vagy akár a hatalomgyakorlás napi nyűgeit.

A második Fidesz-kormányzás kezdeteitől, azaz 2010-től 2015-ig minden évben július első feléig tartott a tavaszi parlamenti ülésszak, idén viszont egy hónappal hamarabb, már június 13-án véget ér. Magyarország labdarúgó-válogatottja pedig éppen június 14-én játssza 44 év után az első meccsét Európa-bajnokságon. Valószínűleg csak a véletlen műve, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a törvényszöveg benyújtásakor az otthonteremtés, az adócsökkentés és a gyarapodás mellett azt az egy dolgot tartotta szükségesnek hangsúlyozni: a franciaországi Eb-meccsnap előtti hétfőn sor kerül a végszavazásra. Mint ahogyan bizonyára a kormánytagoknak és a kormánytöbbség reprezentánsainak is csak egyfajta miniszterelnöki lábjegyzetként lett kiadva, hogy az állásával játszik mindenki, aki veszélyezteti az időzített parlamenti szezonzárást, holott 2010, 2011, 2012, 2013 és 2015 nyarán sem volt baj, hogy becsúszott még egy-két rendkívüli ülésnap vagy üléshét).

Pedig kellene a parlament, hogy megbeszéljék, mi lehet az oka, hogy Magyarországon az egészségügyi diagnosztikában kulcsszerepet betöltő CT-ből vagy MRI-ből feleannyi, fedett sportlétesítményből viszont kétszer annyi jut egymillió emberre, mint a hozzánk hasonló státusú Szlovákiában vagy Csehországban. Hogyan történhetett meg, hogy 2010 óta több labdarúgó-stadion épült idehaza, mint iskolai tornaterem vagy tanuszoda, és hogyan lehetséges, hogy bármelyik ellenzéki oligarcha büntetlenséget vásárolhat magának, ha a lopott pénzből a szárnyai alá veszi a szülőhelye huszadrangú focicsapatát.

 

A válaszra csak június 14-ig kell várni. Addig a napig, amikor a kamera egy pillanatra megpihen a kezdő sípszót a helyszínen, Bordeaux-ban váró Orbán Viktor arcán. Legkésőbb akkor nyilvánvalóvá válik, hogy mi volt a nemzeti együttműködés lényege az elmúlt hat évben, és miről szól majd a jövő 2020-ig, ameddig újabb 215 milliárdot öntenek Orbán kedvenc hobbiprojektjébe (sokkal többet nyilván, de erről az összegről már most tudható, hogy el fogja nyelni a stadionbiznisz). Hogy az egészségügy tovább rohad, a közoktatási rendszerünket Albánia is lekörözi, a felsőoktatásunk romjain matolcsysta kamuegyetemek virágoznak, lesz négymillió szegényünk és az egymillió kivándorló is összejön (ahelyett, hogy legalább néhány ezer visszajönne); de talán, talán a fociban elindul valami.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.