galéria megtekintése

Találkozás egy meztelen csigával

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Mostanában sokszor elsétálok egy nagyerdei villa előtt, s mindig megcsodálom. Úgy becsülöm, többet érhet százötvenmillió forintnál. Kétszintes, az emeleten van egy hatalmas terasz, mögötte az óriási ablaktáblák tágas nappalit sejtetnek. Ahogy elnézem, lehet a villában legalább tizenkét szoba, s habár a kertje nem túl nagy, de jó ízléssel parkosított és gondozott.

Egyre kíváncsibb lettem, hogy kié lehet. Kinek van annyi pénze, hogy megvehessen egy ilyen pazar épületet? Többször láttam luxusautókat a bejárat előtt, de embert soha. Ki lakhat itt? Hány éves, mi a végzettsége? S mi a munkája, hogy villányi pénze van? Egy efféle épületnek elvégre nem csupán az ára grandiózus, de a fenntartása is. Havonta akár 200 ezer forint is lehet a rezsi. Azt a pénzt meg kell keresni. Megszólalt bennem a panelproli, s azt suttogta belső fülembe, hogy biztosan egy újgazdag tuskó lakik itt. Na persze, pénze van, de műveltsége biztosan nincs. Mire mész a vagyonoddal, ha könyvekre nem költesz? Így fröcsögtem séta közben.

Amúgy nem szeretem magamban ezt az irigykedő, sznob és igazságtalan hangot, de sajnos megszólal időről időre. Holott ismerek milliárdost, aki nem tahó: naponta tizenöt órán át dolgozik, cégügyekkel kel és cégügyekkel fekszik, hétvégéje és ünnepnapja nincs, de ügyvédje sok, s több időt tölt a könyvelőjével, mint a feleségével. Napi tizenöt óra húsz éven át szünnap nélkül. Tessék utánacsinálni, te sznob proli, ha a vagyonára irigykedni tetszik, ezt mondtam magamnak.

 

Egyszer hosszasabban beszélgettem vele, éppen kétségbe volt esve: háromszázmillióért el akart adni egy fölöslegessé vált, üres üzemterületet ipari raktárral, de a vevő az utolsó pillanatban visszalépett. S a milliárdos kiborult, mert a készpénz hiánya miatt egymilliárd forintos hitelfelvétele forgott kockán. De hirtelen az irodalomra terelte a szót, kérdezte, min dogozom, és azt is megemlítette, mintegy futólag, hogy fiatalkorában költőnek készült, sőt meg is jelent néhány verse rangos irodalmi lapokban, de abbahagyta. A versek nem fizettek túl jól. S ezen aztán nevettünk.

Szóval fröcsögtem a nagyerdei villa előtt, újgazdag, műveletlen tuskónak képzelve a tulajdonost, s a minap, ahogy mentem ott, egyszerre csak nyílt a bejárati ajtó, s kilépett egy hatvan körüli férfi! Elhűlve néztem rá: ő lesz az! Láttam, hogy igazam volt az identifikációt illetőleg. A viseltes mackójában odabattyogott a kerítéshez, kiürítette a postaládát, közben üres tekintettel bámult az utcára, s visszataszítóan élvetegen nyalogatta a száját. A tahó. Olyan volt a húsos alsó ajka, mint egy meztelen csiga. S a nyelvével azt nyalogatta. Pfuj. Nem tudom, mi ütött belém, de odaléptem hozzá, s rádörrentem:

– Jó napot! Maga lakik itt? Összerezzent erre, végigmért, s tán hivatalos embernek nézett a fekete zakóm, fehér ingem alapján, mert udvariasan és halkan válaszolt:

– Nem, kérem.

– Hát akkor? – néztem rá szúrós szemmel, mire azt mondta:

– Én vagyok a kertész. Nagyot nyeltem erre, de nem estem ki a szerepemből.

– Akkor rendben van – vágtam rá, mire föllélegzett:

– De jó! Már azt hittem, baj van –s megkönnyebbülten nyalta meg azt a szép, kövér, meztelen csigát.

Kétfejű veréb

"Beregszászon vagyok, a régi téglagyári munkásszálló lelakott, elhanyagolt, nyomorúságos épületét járom körbe"... (III. 10. A függöny mögött)
"A háttérben az összekötözött kezű Jézus Krisztus, de főszereplőink, Balog Zoltán miniszter és Kósa Lajos képviselő mit sem gondolnak vele. Ők inkább köpködnek. Egy sajtótájékoztatón"... (III.3. Ezek itt köpnek)
"- Zsolt, tudsz te még oroszul? – Nem is tudtam. – Hiba. – Miért? – Mert visszajöttek"... II.17. Dvuhgolovíj vorobéj)
"E héten kedden egy meggyvágó haláláról akartam írni, de felborított mindent a Csák Máté szerepét alakító oligarcha"... (II.10. Állatokról valami tanulságos)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.