galéria megtekintése

Találkozás a négy királynővel

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 28. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Ha egy-két évvel elmúltunk negyvenévesek, s Marseille-ben egy napon arra ébredünk, hogy hirtelen megszaporodtak ősz hajszálaink, s egyre gyorsuló ütemben foszlanak semmivé gyermekkori álmaink, bölcsen tesszük, ha lassan meszesedő ereink felvágása helyett nekivágunk a Sisteron felé vezető országútnak, s elmegyünk a csöppnyi Saint-Maime falucskába főtt borjúhúst enni ravigote mártással.

Utunkon a Durance folyó lesz egyetlen társaságunk, jobb híján vele elbeszélgethetünk ugyan, ám ez mellőzendő, tekintettel arra, hogy mióta iparunk és mezőgazdaságunk számára elloptuk tőle a vizét, azóta a Durance összement. Elvesztette régi, egészséges színét, s egy kiállhatatlan fráter lett belőle, folyton panaszkodik, maradék életkedvünk is elmegy tőle. De ő csak ne panaszkodjon. Ne duruzsolja, hogy ember, a te életednek, álmaidnak, mindenednek vége, ha éltető forrásodat egyszer megcsapolják. A Durance ne károgjon, ő marad Dél-Franciaországban, ellentétben velünk, akik a világ legszebb országából hamarosan elmegyünk, s Magyarországon fogunk élni, ahol hiába keressük majd az étlapokon ezt a varázslatos nevet: la tete de veau a la ravigote. Borjúfej ravigote-tal.

Ez a neve annak a borjúhúsnak, amelynek kedvéért nekivágunk a Sisteron felé vezető országútnak a Durance folyamatos méltatlankodásától kísérve. A vendéglőt, ahol megleljük helyünket, a négy királynőhöz címezték, de nem sikerül megértenünk, hogy miért. Annyira nem tudunk franciául, hogy a falusi felszolgálók hadarását is megértsük. De nem is baj. Ki tudja, tán megölték ezt a négy királynőt itt valahol, s elásták tetemüket a dauphini hegy alatt. Vagy befalazták őket a közeli kolostor falába. Ne feszegessük. Hát nincs amúgy is rossz napunk?

 

Előételnek rendeljünk inkább házi sonkát, friss kenyeret, majonézes zellerszárat, vörösbort, és együnk. Aztán jöjjön elibénk a nagy ő! La tete de veau a la ravigote! Mon Dieu! Ha van Isten, ez a kedvenc étele. De Isten nincs, erre a mi odakozmált életünk elégséges bizonyíték. Az asztalnál mi mindannyian magunkban ülünk, felebarátaim, Isten nélkül, aki tán sztrájkol valahol, Franciaországban ez amúgy is mindennapos. Elhagyott minket.

De ne keseredjünk el nagyon, hanem végezetül együnk egy kis sajtot, igyunk bort, s nézzünk ki az ablakon. A világ legszebb országát fogjuk látni odakint, amelyet tehát elhagyunk, s nem értjük, mivel érdemeltük ki ezt. De nem kell mindent érteni. Tán azok a királynők sem értették, hogy miképpen kerültek ide, akikről ezt a vendéglőt elnevezték. Ki tudja, ne feszegessük. Inkább fizessünk, s amikor a számlát kihozzák, ne panaszkodjunk.

Igen, a francia kiruccanás nagyon drága volt. Sejtettük előre. Fizessünk meg mindenért, s induljunk, menjünk, s ne aggodalmaskodjunk saját magunk miatt. Hiszen kik vagyunk mi? Hiszen holnap már nem emlékszik ránk senki. Még a meglopott Durance sem. Pedig neki aztán lenne oka rá, hogy Isten emberarcú barmaira jól emlékezzen, ha tehetetlen dühében megátkozta mindegyiket a Sisteron felé vezető országúton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.