galéria megtekintése

Takarításra várva

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 13. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

A szokásosnál jóval nagyobb figyelmet keltett az Egyesült Államok új csehországi nagykövetének első prágai nyilatkozata. Andrew Schapiro ebben kifejtette, hogy legfontosabb célja állomáshelyén segíteni a korrupció elleni küzdelemben, s ebbe pályázatok révén bekapcsolják a civil szervezeteket is. Senki sem „guantánamózott”, a politikusok többsége hallgat, a neves publicisták viszont kivétel nélkül felettébb időszerűnek minősítették megnyilvánulását.

Mindkét utódállamot mostanság a Václav Havel által egykor buta hangulatnak minősített légkör uralja, amely a kisemberek millióinak többségénél a közügyek iránti apátiába, másoknál a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzetébe torkollott. Mára Csehország és Szlovákia is az oligarchikus demokrácia vakvágányára sodródott, amelyben – Szigeti Lászlónak, a Kalligramm igazgatójának meghatározása szerint – néhány ember vagy érdekcsoport diktálja a gazdasági, pénzügyi szabályokat, meghatározza az újraelosztás módját, újabban ellenőrzi a médiát is.

Csehországban a hangzatos fogadkozások ellenére csupán Petr Necas kormányfő kezdett harcba az ezerfejű polippal, a honi maffiokráciával. Kiadta az utasítást a bűnüldöző szerveknek, hogy párttagság, pozíció nem számít, aki sáros, vádolják meg. Néhány hónapon belül az általa vezetett Polgári Demokrata Párt (ODS) egyik parlamenti képviselője, több vezetőségi tagja és polgármestere is horogra került, miként ismert baloldali képviselő is. Rövidesen azonban a kormányfő belebukott a küzdelembe, mert a hivatalvezetője is súlyos törvénytelenségeket követett el. Azóta néhány, korábban már meggyanúsított keresztapának a haja szála sem görbült. A jelenlegi kormánykoalíció okult a történtekből, és a saját embereit ültette minden fontos posztra.

 

Virágzik a korrupció Szlovákiában is, ahol Peter Schutz neves publicista szerint a pártok felosztották egymás között a piacot. Kufárkodásaikról íratlan megnemtámadási egyezséget kötöttek, amit vészhelyzetben azért megszegnek. Ilyennek tartották legutóbb a pozsonyi parlament rendkívüli ülését, amelyen negyvenkilenc órán át a kormánypártiak és az ellenzékiek többtucatnyi korrupciós ügyet vágtak egymás fejéhez. Szétsarazták egymást. Joggal állapították meg a felháborodott kommentárok: valójában csak azon marakodtak, hogy ki mennyit zsákmányol.

Így aztán főleg a kiábrándult milliók számára mindkét országban újabban némi reménysugarat éppen az amerikai nagykövet nyilatkozata jelentett, akihez hasonlóan ők is úgy vélik, hogy közéleti nagytakarítást leginkább a civil szervezetek végezhetnek, a vakvágányon veszteglő, korrupciókban fuldokló cseh és szlovákiai társadalomban. Őket erősíthetik a fiatal nemzedék még tisztakezű képviselői, akik ezrével dühöngnek a közösségi médiában. Mindkét utódállamban a bársonyos forradalom közelgő 25. évfordulója lehet jó alkalom és felhívás a cselekvésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.