galéria megtekintése

TájHiv

0 komment

Király Zoltán

Amikor tavaly novemberben létrejött a Rogán Antalt miniszterré emelő Miniszterelnöki Kabinetiroda, s annak kebelében a központi kormányzati sajtóügyeket figyelő, intéző Kormányzati Tájékoztatási Központ, még csak úgy belebambultam az évfordulós időzónába. Aztán amikor kiderült, hogy ez a szervezet intézi a központi kormányzati sajtómegkereséseket, s az engedélye kell egy miniszteri interjúhoz vagy televíziós szerepléshez is, már kezdtem visszafelé tekinteni az idővonalamon. És mikor márciusban a parlamenti kérdések órájában az egyik ellenzéki képviselő asszony „Rogán Antal propagandaminisztert” kérdezte, s az egyik országos terítésű ingyenes napilap „a Kormányzati Tájékoztatási Hivatal általános közlését” citálta egy ügyben, vissza is érkeztem a kádári kommunikációs térbe.

Ebben két csapásirány volt, s azoknak két csúcsszervezete. A pártállami állampárt APO-ja (az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya) és annak díszgombja, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatala. Természetesen az előbbi mindenekfelett. Vannak (vagyunk) még, akik jól emlékeznek a „Lakatos apó” által celebrált főszerkesztői értekezletekre. Ugye? S itt kell visszakanyarodnom a mába, amikor is Révész Sándor a lap február 10-i számában a Hír TV vezérigazgató-helyettesét idézte meg, miszerint „Tar Péter már hónapokkal ezelőtt lenyilatkozta, hogy a Hír TV-nek a Fidesz folyamatosan megmondta, mit csináljon, és azt csinálta”. Tar Péter a Médiapiacnak adott interjújában ezt részletezte is: „A kormányzati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg, mi a heti aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjunk meg, ki milyen ügyben nyilatkozzon, hol és mit hangsúlyozzunk”.

Nos, hogy miért jut eszembe erről az APO? Korábbi önmagamat kell itt idéznem, a Grósz-kormány programját tárgyaló, 1987. szep­tember 17-i parlamenti ülésen elhangzott felszólalásom egy részletét: „Grósz elvtárs példája nyomán a nyíltság és az őszinteség jegyében térek ki a nyilvánosságra. A mostani parlamenti ülésszak sikerétől függetlenül egy prekoncepciós sajtóterv alapján egyetlen hatalmi központból mondják meg, hogy mit és hogyan írjanak a lapok a parlamenti ülésszakról. Függetlenül attól is, hogy ki a lapgazda, hogy az a Népfront lapja-e vagy a szakszervezet lapja és így tovább. Ez nemcsak hogy a szocializmus minden alapelvével és a sajtótörvénnyel is ellentétes, hanem egyszerűen civilizáltnak sem mondható a XX. század végén, s legjobban talán azokat járatja le, aki ezt alkalmazzák. A glasznoszty világában ez olyan anakronizmus, ami miatt egyszer talán szégyenkezni fogunk. A nyilvánosság reformja első lépéseként értékelem tehát Grósz elvtárs eddigi megnyilvánulásait a sajtóban, és várom ennek kiteljesítését, a lapgazdai és szerkesztőségi önállóságot sértő törvényellenes gyakorlat megváltoztatását.”

 

Ami pedig az MSZMP APO által kézi vezérelt Tájékoztatási Hivatal áldásos tevékenységét illeti, azt Kósa Lajos fideszes frakcióvezető március 17-i parlamenti sajtótájékoztatóján elhangzott szigorú mondat juttatta az eszembe. „Még egyszer megkérdezem – lassan –, hogy az általam elmondottakhoz van-e valakinek kérdése?” Nos, Kósa Lajos nyilván nem tud arról, hogy az újságíró attól más, mint például a víz- és gázszerelő milliárdos vagy a negyedszázada „csak” politikus, hogy a köz érdekében, közügyekről érdeklődik közszereplőktől, a köz tájékoztatása végett. Amolyan kíváncsi-fáncsi. Így volt ez a Kádár-rendszerben is, ahol ugyancsak igyekeztek „beszabályozni” az ő kíváncsiságát.

Mint például a parlament 1987-es tavaszi ülésszakán, amikor az ún. hipofízisper kapcsán interpelláltam az egészségügyi minisztert. Az ügy lényege az volt, hogy a Szegedi Orvostudományi Egyetem endokrinológiai önálló osztálya évtizedes kutatómunkája során humánhipofíziseket, emberi agyalapi mirigyeket szerzett be az egyetem kórbonctani intézetéből a növekedési hormon izolálására. Ezek jelentős részét Olaszországba küldte, amelyekért cserébe az osztály folyamatosan kapott növekedési hormont tartalmazó készítményeket, vegyszereket, laboratóriumi felszereléseket. Ezért az engedély nélküli kivitelért fogták perbe és ítélték el az osztályvezető professzort. Miközben az Egészségügyi Minisztérium tudtával egy gödöllői vállalat ugyanezt tette, csak éppen devizáért – amit tiltott a törvény.

Két egykori szegedi újságíró kollégám, Balog Tamás és Dlusztus Imre könyvet írt erről az ügyről. Ebből idézek: „Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka nem ígérkezett különösebben izgalmasnak 1987 márciusában. A napirenden a földről szóló törvény megtárgyalása, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a legfőbb ügyész beszámolójának megvitatása szerepelt. Volt azonban egy kiegészítő pont, amely talán jobban foglalkoztatta a közvéleményt, mint az említett témák együttvéve. Király Zoltán Csongrád megyei képviselő (a szegedi televízió szerkesztő-riportere) interpellált a hipofízisper kapcsán felmerült törvénysértések ügyében. Az ország házában lezajló gyűléseket hagyományosan rövid sajtótájékoztató előzi meg, melyen elmondják az újságíróknak: mire számíthatnak, mire érdemes figyelniük stb. A Tájékoztatási Hivatal illetékese rövid ismertetőjének nagy részét az interpelláció témájának szentelte. »Nem akarom lebeszélni a kollégákat, hogy erről írjanak, ezt nem is tehetem – mondja az illetékes. – De mindenképpen arra kérem önöket, hogy csak jelentőségének megfelelően foglalkozzanak az üggyel.« Hogy mekkora a dolog jelentősége, s ezáltal mekkora terjedelmet gondol a hipofízisügynek szentelni, azt is mindjárt érzékelteti, amikor »lerágott csontnak« minősíti az esetet, s óva int mindenkit attól, hogy szenzációt csináljon a témából. Kimondatlanul ott a folytatás: »mint ahogy már egyszer túlbeszélték az ügyet a kedves kollégák«. Még befejezésül kioszt egy piros pontot a televíziósoknak az illetékes, megdicsérve őket, hogy a szegedi képviselő legutóbbi felszólalásából egy mukkot sem közvetítettek, mondván: Király Zoltán kolléga. Az illetékes ezt a jelen esetre is követendő példának tartja. A szokásos rendben túl vagyunk a beszámolón, vitán, hozzászóláson. Az interpelláció előtti utolsó felszólalás Szíjártó Károly legfőbb ügyészé. Ekkorra már észrevehető feszültség van a teremben, mindenki az érdekesnek ígérkező percekre vár. Átragadhat az izgalom az Országgyűlés elnökére is, mert zavarában Szíjártó Királynak titulálja a legfőbb ügyészt… remeg a levegő a teremben. A sajtópáholy zsúfolásig tele, sokakat csak az elkövetkező néhány perc (a »lerágott csont«!) érdekel a kétnapos eseményből.”

A szerző újságíró, volt országgyűlési képviselő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.