galéria megtekintése

Tabu

5 komment


Lencsés Károly

Nagy a káosz a népszavazások körül. Csak egy szempont világos: történjék bármi, csak ne kelljen referendumot kiírni. Lehetséges persze, hogy ez nem igaz, és csupán véletlen, hogy amikor egy kérdést a Nemzeti Választási Bizottság végre átenged, akkor a Kúria lép közbe. Ha a legfőbb bírói fórum megy szembe a bizottság elutasító döntésével és engedné a népszavazást, az Alkotmánybíróság lép keresztbe.

Legutóbb hétfőn szembesültünk azzal, hogy a jogot mennyire eltérőn lehet értelmezni. A Fővárosi Választási Bizottság korábban hitelesített két helyi kezdeményezést, így szavazhattak volna a budapestiek arról, pályázzék-e a főváros a 2024-es olimpiára, s arról is, mi történjen a Városligettel. A Kúria kiszenvedte magából, hogy egyiket sem tehetik.

Az első kérdés a bírói fórum szerint okafogyottá vált, hiszen mire szavazhatna a lakosság, túl leszünk mindenen, mert az olimpiai pályázat benyújtási határideje február 17. A Városliget ügyében pedig azzal érveltek, hogy olyan zöldterület hasznosításáról, amit törvénnyel az állam kisajátított, helyi referendum nem szólhat.

 

Ügyes. Csakhogy az olimpiai jelentkezést a népszavazás eredményének ismeretében vissza lehetne vonni. A városligetről szóló törvény sem írja elő, mit kell építeni, csupán azt, mit lehet. Ezt tartalommal a fővárosi hatáskörbe tartozó rendezési terv tölthetné ki, amiről dönthetnének is a budapestiek. Megmondhatnák például, akarnak-e közparkba új múzeumot.

De nem mondhatják meg, mert a Fidesz 2008-ban valamit megtanult: sikeres referendummal kormányt lehet buktatni. Nem véletlen, hogy hatalmon sietve olyan szabályokat alkottak, amelyek szinte kizárják, hogy egy népszavazás eredményes legyen.

A legjobb azonban, ha ilyet egyáltalán nem tartanak. Egyhamar nem is fognak. Ennek egyik oka, hogy a kezdeményezők többnyire képtelenek támadhatatlan kérdéseket megfogalmazni, ezért könnyű fogást találni rajtuk. Ha valami véletlenül mégis átmegy minden fórumon – lásd a rendszerbontók elvetélt kísérletét –, kiderül, hogy az adott üggyel nem lehet tömegeket megmozgatni. Igaz, az ütősebb témákat akkor is kilőtték alóluk.

A jó ötletekre nehézfegyverekkel tüzelnek. Ígéretesnek tűnt a Férfi 40, aminek a Nemzeti Választási Bizottsággal szemben érdekes módon a Kúria adott zöld utat. Ám az Alkotmánybíróság saját hatáskörén is túllépve megfúrta. Ezért nem szavazhatunk arról, hogy a nők mellett a férfiak is nyugdíjba mehessenek negyvenévnyi munka után.
Az üzletek vasárnapi zárva tartása pedig végképp tabu. Már több mint egy éve folyik a huzavona, de ezt a népszavazást a jog eszközével megakadályozni lehetetlen. Így strómanokat vetnek be, akik nyilvánvalóan rossz kérdésekkel mindig sikeresen beelőznek, blokkolva a komoly próbálkozókat.

Sokakat mozgósíthatna a Városliget, de még inkább az olimpia ügye. A kezdeményezők máris új, a Kúria kényes ízlésének talán megfelelő kérdéseken törik a fejüket. Csak nehogy ezt is széttrollkodják. Vagy majd az alkotmánybírákra bízzák, hogy lépjenek közbe? Kellene egy népszavazás a népszavazásról, hogy végre lehessen, amit ma nem lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.