galéria megtekintése

Szűzoltás

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 29. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A hetedikes lányok (szülői hozzájárulás esetén) teljes körűen és ingyenesen kapnak Human papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást a kormány döntése alapján, a többiek viszont ugyanilyen feltételekkel még kifejezett kérésre sem. Hogy miért pont ez a korhatár, és miért szabták ilyen szűkre a halálos kór elleni védelem lehetőségét, azt meg sem próbálták indokolni – tudományos alapon nem is lehetne, bár kétségtelen, hogy a legbiztosabb a hatás az első szexuális érintkezés előtt beadott oltásnál.

A HPV ugyanis a szexuális úton terjedő kórokozók egyike, és az adott körben az egyik legveszélyesebb: az általa okozott méhnyakrák a vezető halálokok közé tartozik a 15 (!) és 45 év közötti nők körében, évente nagyjából 1500 áldozattal (hogy legyen mivel összehasonlítani: ez jóval több, mint ahányan autóbalesetben meghalnak).

Az óvszer – egyebek között az orális érintkezés széles körű népszerűsége miatt – nem véd meg tőle, valódi oltalmat csak a védőoltás és a rendszeres szűrés kombinációja jelent.

 

A vonatkozó nemzetközi szakmai ajánlások szerint a vakcináció minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott. Az oltást ugyan optimális esetben már az első aktus előtt érdemes beadni, de később sem felesleges, mivel a fertőzésen már átesett nőket is vírus-, illetve tünetmentessé teszi, megszabadítva őket az újrafertőződés lehetőségétől. (Nem mellesleg: a HPV a szájüregi daganatok okai között is toplistás, és egy beoltott nő a férfi partnere biztonságát is nagyban növeli.)

Hogy államunk és kormányunk a fenti információkból hogyan jutott arra a következtetésre, hogy éppen (és kizárólag) a hetedikes lányokat kell beoltani, azt még megtippelni sem tudjuk. Az az okfejtés nyilván kizárható, hogy politikusaink a – nagyjából – 13 éves korra tennék (méghozzá tömegesen vagy még inkább általánosan) az első szex időpontját, hiszen ez nemhogy a kormányzati szinten favorizált keresztény családmodellel, de a valóság tényeivel sincs szinkronban, a többség jó néhány évvel később veszíti el a szüzességét.

Aligha lehet vita tárgya, hogy egy kiválasztott korosztály helyett az összes érintett generáció vakcinázása sokkal hatásosabb védelmet (és végső soron közgazdasági szempontból is megtérülő beruházást) jelentene. Arra meg már célozni sem merünk, hogy a projektben részt vevő egészségügyi dolgozóknak – a jelenlegi tervekkel ellentétben – nem (vagy nem csak) az oltásról, hanem a biztonságos és higiénikus szex mikéntjéről és hogyanjáról kellene tájékoztatnia az alanyokat (abban az esetben, ha a valódi cél tényleg a kevesebb halál és egyéb nem kívánt szövődmény, nem pedig valami más, politikai vagy üzleti szempont lenne).

Az akció bejelentésekor az országos tisztifőorvos is elismerte: az oltásnak elvben és alapvetően nincs felső korhatára. Azt már csak mi tesszük hozzá: tudtunkkal a szexnek, sőt a rákmentes életévekre vonatkozó igénynek sincs – üdvös lenne, ha minderről a közpénzből finanszírozott egészségügy és a közjavakkal gazdálkodó hatalom is tudomást venne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.