galéria megtekintése

Szúr

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Nacionáléját tekintve strapabíró ember Farkas Flórián. Szervezeten belüli szövetségesei sem most jöttek le a falvédőről. Megtanulták az alkalmazkodást, a felszínen maradás kiskátéját. És nem most, hanem már régóta minden tettük, szavuk, mozdulatuk arról beszél, hogy mit is jelent manapság a politikai alkalmazkodás, felszínen maradás, hogyan is kell azt csinálni. Aki tipikus roma jellegzetességeket vél felfedezni ebben, téved.

Ők talán pőrébben, árulkodóbban jönnek-mennek e szférában, mint mások, náluk több a fals hang, ügyetlenebb színlelők, mint pallérozottabb kollégáik. Tudtukon kívül laboratóriumi kísérlet alanyai, egy tanulatlanabb közösség viselkedésén könnyebb lemérni, hogyan lendülnek bele a visszaélésekbe, miként esnek egymásnak a bennfentesek és a kívül rekedtek, milyen naivitással nyúlják le azokat a közpénzeket, amelyek sorstársaik felemelkedését szolgálnák. Azt teszik, amit látnak.

Farkas Flórián mást sem tanult a politikai iskolában, mint a megalázkodás és az úrhatnámság, a negédesség és a blöff mennyiségileg ösztönösen adagolt keverékét, és eddigi sikere nem az ő erénye, hanem az elit bűne. A mindenkori hatalomra vet rossz fényt, hogy mindig őt találták meg. Ideális zászlótartó volt egy magasztos elveket hirdető, de végül is hamis célt szolgáló zászló alatt.

 

Csakhogy vannak így néhányan. Azt tehát, aki mindezt „szokásos” roma üggyé szűkíti, becsapja, hogy a cigányok őszinték, „leolvashatók” anélkül, hogy azok akarnának lenni. Flóriban és szervezetében ideális statisztát talált a hatalom, fut az „ártatlanság vélelme” szlogen, de tartói ma már bizonytalanok abban, mitévők legyenek. Legszívesebben megtartanák, mentenék, ahogy a többi kevésbé átlátszó szakszervezeti, kamarai, CÖF-ös, s ki tudja, még hol lapuló vazallust.

Ennek tükrében érdemes górcső alá venni a civil szféra elleni totális támadást, amelyben nincs olyan rendészeti reguláris erő, szabadcsapat, kommunikátor, amely ne vett volna részt. A megbélyegzéstől az előállításig, idegen hatalmak zsoldjától a házkutatásig minden eszközzel igyekeztek minden gyanút mármár vádként bemutatni, lényegében semmi másért, mint a jogállam védelmének kísérletéért.

Az egykori Fidesz-szóvivő pert vesztett a Helsinki Bizottsággal szemben, mert amerikai pénzen kitartott szervezetnek minősítette, egy másik szóvivő keservesen magyarázkodik, piti hiányosságokra hivatkozik, konkrétumok nélkül csúsztat, mert az ügyészség szerint törvényesen működtek a norvég támogatást elosztó civilek. Szerinte még mindig nem tudható, szabályosan osztották-e el a Norvég Civil Alap forrásait. Mentik, ami menthető. Eszükbe sem jut, hogy hadjáratuk mekkora sebet ejtett az ország megítélésén, hiszen azon csak a külföldiek kenyerét evő ellenzékiek meg a médiumok ronthatnak, amiért nincs bocsánat.

Ebben az összehasonlításban feltűnő az ügyek kezelése, az egyezések és a különbözőségek számbavétele.Mert esetek sorában takarják el a pertraktált konkrétumok az igaziakat, azaz a szándékot és a mögöttük meghúzódó politikai akaratot. Nem könnyen bújik ki a szög a zsákból. S ha igen, nehezen venni észre. Pedig szúr, és rozsdás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.