galéria megtekintése

Szuperdadus

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Azt kérte egy pedagógus egy szakszervezeti fórumon, hogy mondják meg neki: kifizesse-e a saját zsebéből a bélyeget, amikor a bukásra álló gyerek szüleinek kötelezően küldendő figyelmeztető levelet igyekszik feladni?

És ha ő nem, akkor ki? A postán ugyanis nem akarják elfogadni az iskolai postakönyvet. Valószínűleg azért nem, mert az állami Klik az ugyancsak állami postának is tartozik. Azt a választ kapta, hogy a világért se fizessen. Tegyen inkább panaszt! Forduljon azonnal az igazgatóhoz! A tanár azonban még ennél is jobb megoldást talált ki: leragasztotta a borítékot, és odaadta a gyereknek, hogy vigye el a szüleinek, de meg ne nézze, mi van benne.

Panaszkodott egy óvodai dajka: nemcsak, hogy idejét nem tudja, mikor emelték utoljára a fizetését, hanem miután az állam elvitte az iskolát, az óvodát fenntartó önkormányzat elbocsátotta a konyhás néniket meg az udvaros bácsit. Azóta a dadusoknak kell a saját munkájuk mellett ételt osztani, mosogatni és udvart söpörni – ugyanazért az éhbérért. A munkakörök e kényszerű halmozása tetemes mennyiségű fertőtlenítős kézmosással jár, miután a multifunkciós dadus kitörölte a csöppségek fenekét, és mielőtt elkezdené kenni a vajas kenyeret.

Az óvónő kapott béremelést, a dadus nem. De nem mennek el tüntetni. Nem érnek rá, és félnek: alá kell írni valami petíciót, vagy felismerik a videón. Amiatt sem mernek balhézni, hogy az oktatási kormányzat a mestertanárok dolgává teszi a tanfelügyeletet, de nem pénzzel, hanem órakedvezménnyel fizet érte. A tanáronként 5 órát a nem mestertanárokkal helyettesíttetik, szintén ingyen.

 

Túl azon, milyen színvonalú az a tanítás, ahol minden órát az tart meg, aki éppen ráér, a tanárok a helyettesítéssel még a 32 kötelező órát is túldolgozzák – ezt azonban nem lehet elszámolni, mert a Klik nem fizeti ki. A parancsvégrehajtóvá degradált igazgatók be sem írják, mert jobban félnek a tankerületi igazgatótól, mint a beosztottjuktól. Harcolja ki a szakszervezet! – mondják sokan. A szakszervezet annyit ér el a tárgyaláson, amennyi erőt fel tud mutatni egy-egy demonstráción.

Amikor volt erő, lett megállapodás, de nem lett tömeges iskolabezárás, tanárelbocsátás. Lett béremelés, életpályamodell – amiért a többi közalkalmazott nem győzi irigyelni a tanárokat. De meglett az ára is: megfélemlítés, korlátozás, idióta önellenőrzés. A tankötelezettség 18 éves korra való visszaállításáról szóló népszavazási ívet 2400 pedagógus írta alá az egész országban – pedig a 16 évre való leszállítás ezer állást jelent. Ellenzéki oldalon viszont a tanárt nem értik: a túlkoros gyerek a többiek tanulását is tönkreteszi, és a tanároknak nincs eszközük ez ellen.

Igen, lehetett volna legutóbb a szörnyű Klik, a minden önállóságot kiölő államosítás ellen szavazni. Ám a legtöbb pedagógus még emlékezett rá, hogy a ballib érában hatalmon lévők folyton a racionális iskolabezárást, a sok szép sárga iskolabuszt emlegették, és még az emlékét is megtagadták Medgyessy közalkalmazotti béremelésének. Így sok tanár azt hitte: ha visszajön az ellenzék, már a szeptemberre ígért fizetésemelést sem kapják meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.