galéria megtekintése

Szövetség, ó!

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A hét végén Budapesten rendezték meg az Izrael Szövetségesei Alapítvány első európai csúcstalálkozóját. Ez az alapítvány támogatja és szervezi csoportokba szerte a világon azokat a parlamenti képviselőket, akik Izrael hivatalos álláspontját, telepítési politikáját, területi követeléseit és Jeruzsálem egészére vonatkozó igényét támogatják. A nemzetközi jog és a nemzetközi szervezetek határozatai ellenében is.

A találkozón részt vett körülbelül egy tucat országból kb. két tucat különböző pártcsaládhoz tartozó képviselő.

A csúcstalálkozó csúcspontja a Hit Gyülekezetével közösen rendezett vasárnapi Jeruzsálem-nap volt a Hit Parkban, melynek főszónokaként Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke így szónokolt: „Két nép, keresztények és zsidók, együtt a terror ellen. (...) Két nép, keresztények és zsidók, megvédik Izraelt. (...) Két nép, keresztények és zsidók, megvédelmezik egymást.” Szép. Csakhogy a felekezeti alapú „védelem” a világi állam és a világi jog tagadása.

 

A világi jog a vallásszabadság alapja. Amennyiben nem rendel senkit semmilyen felekezet törvényeinek és felfogásának a hatálya alá, ezek tiszteletben tartását mindenki számára lehetővé teszi, de senki számára nem teszi kötelezővé. Így és csak így biztosítható a hit szabadsága. Mindenki ugyanazon jog hatálya alá tartozik, senki nem érvelhet nemzeti vagy nemzetközi jogi kérdésekben felekezeti alapon. Se a Bibliával, se a Koránnal, se mással.

A Hit Gyülekezete képviselte a legkövetkezetesebben Magyarországon az állam világiságának, állam és egyház szétválasztásának elvét. Ezt a következetességet mára itthon is feladta, Izraelre nézve pedig soha nem tekintette érvényesnek.

Németh Sándor és követői a modern Izrael létrejöttét „a világkorszak egyik alapvető isteni végcéljának” tekintik. Ezen az alapon támogatták mindig mindenben a hivatalos izraeli álláspontot, mintha Izraelnek nem kellene világi államként megfelelnie a nemzetközi jog normáinak. Ronald Lauder szerint nem is kell. Pont ezért öleli keblére ezt a kereszténységen belüli kisebbséget úgy, mint a kereszténység egészét, „a keresztény népet”.

„Az emberek régóta vitatkoznak ezekről a határokról. Nem vagyok jogász, de azt kívánom, hogy az emberek bárcsak az eredeti tulajdoni lapra néznének” – mondja Lauder. Ez az „eredeti tulajdoni lap” az Ótestamentum: „A Teremtés könyve 15-ben Isten megígéri Izrael földjét Ábrahám leszármazottainak… Az Exodus 23-ban Isten azt mondja Mózesnek, hogy Ő maga vezeti be Izrael nemzetét Jeruzsálembe. (...) Mózes negyedik könyvének a 34. fejezetéből még ennek a földnek a határait is megismerhetjük.”

Egy hívő muszlimnak, akinek éppen annyi köze van az Ótestamentumhoz, mint egy hívő zsidónak vagy kereszténynek a Koránhoz, ezen az alapon kellene elismernie azokat a határokat, amelyeket az ENSZ és például az USA sem ismer el. Lauder meglehetősen durva szavakkal ítélte el, antiszemitázta le azokat a „rágalmazókat”, akik a nemzetközi jog dokumentumai és elvei alapján ítélik meg az izraeli kormány ténykedését és területi igényeit.

A Zsidó Világtanács elnöke sorolta a jelenbéli keresztényüldözések riasztó példáit. Olyan országokból (Szudánból, Szíriából) is, ahol az áldozatok túlnyomó része muszlim. Ők nem kerülnek szóba. Az arabok közül kizárólag és hangsúlyosan az arab keresztények megvédését szorgalmazta a szónok. A felekezeti alapon meghatározott szövetség felekezeti alapon meghatározott ellenség ellen irányul.

Ahogy ezen szövetségesek a kereszténység egészének tekintik annak (egyik) fundamentalista kisebbségét, úgy tekintik az iszlám egészének annak iszlamista kisebbségét. Mindkét kisebbség a maga szent könyvével bunkózza le a másikat. Ez mindkét szent könyvnek fáj. És kell, hogy fájjon minden demokratának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.