galéria megtekintése

Szörnyek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 18. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Egy diktátorral kevesebb. Sokan így gondolták, amikor 2011 márciusában kitört a harc a szír ellenzék és Bassár el-Aszad rendszere között. Az arab tavasz rezsimbuktató eseményei nyomán úgy tűnt, hogy Szíriában is végnapjait éli az Aszad-család négy évtizede tartó hatalmát biztosító diktatúra.

A várakozások nem jöttek be. Négy év elteltével a kép borzasztó. A pőre statisztikák is iszonyatosak. A polgárháborúban az ENSZ szerint legalább 210 ezren haltak meg. Kilencmillió a belső menekültek, azaz az otthonuk elhagyására kényszerültek száma, jó hárommillióan kerestek menedéket külföldön, főleg Törökországban. A hírügynökségek naponta ontják a megrázó képeket a bombázások áldozatairól. Hogy ez a pokol meddig fog tartani, azt senki sem tudja megmondani. Az viszont biztos, hogy az amúgy is válságok sújtotta régió egyik legpusztítóbb konfliktusa zajlik a szemünk előtt.

Tömeggyilkos, véreskezű despota. A saját népét fürtös meg hordós bombákkal, vegyi fegyverekkel irtó szíriai elnököt szokták így jellemezni. De négy év elteltével Bassár el-Aszad még mindig a helyén van. Sőt ott is marad, mert időközben bővült a gyilkosok köre. Előlépett és komoly regionális tényezővé vált egy még kegyetlenebb, még brutálisabb szereplő, a Földközi-tengertől Iránig terjedő kalifátust építő Iszlám Állam.

 

Az Egyesült Államok – amely nem is olyan régen még légi csapásokkal fenyegette a damaszkuszi rezsimet – arra a belátásra jutott, hogy a foglyait lefejező, felgyújtó, a nem iszlámhitűeket legéppuskázó dzsihadistáknál még a diktátor is jobb. Megtartanák a hatalomban, mert a Londonban végzett szemorvos meggyengülve, az ország feletti ellenőrzés jelentős részét elveszítve is egyensúlyt jelent a saját államot építő, Irakot szintén súlyosan fenyegető kalifátussal szemben. John Kerry amerikai külügyminiszter legújabb ajánlatán alighanem jókat mosolyog a jelentős orosz segítséget élvező el-Aszad. Cinikusan annyit tesz hozzá, hogy az ő sorsáról idegen hatalmak helyett Szíria népe hivatott dönteni.

Már egy éve, hogy teljes kudarcba fulladtak a szíriai rendezést célzó genfi tárgyalások. Épkézláb politikai megoldással azóta sem rukkolt elő senki. Igaz, az al-Aszaddal szemben álló táborban is drámai változások történtek. A kezdetben mérvadónak hitt, mérsékelt iszlamisták eltűntek, a fő hangadók az al-Kaida és az Iszlám Állam hívei, attól függően, éppen hogy áll az egymás közötti küzdelmük. A Nyugat nem akar szárazföldi erővel beavatkozni, az Iszlám Állam elleni – immár elkerülhetetlen – háborút inkább kiszervezi a kurdoknak. Közben a menekültválság egyre súlyosbodik, Európán nő a nyomás, mert a végeláthatatlan vérontás elől mind többen próbálnak itt biztonságot találni.

A nemzetközi közösség leszerepelt Szíriában. A legyilkolt, lebombázott áldozatok tömege ezen az alapon mindannyiunk felelőssége. Al-Aszad semmivel sem kisebb szörny, mint az Iszlám Állam, mégis olyan, akivel ki kell egyezni. Előbb persze mindannyian köpjünk a tükrünkbe! Gyomorfordító az egész, de nincs más megoldás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.