galéria megtekintése

Szomorúságóda

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 14. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Hovatovább mámoros hangulatban posztoltam csütörtök este a Facebookra a hírt, amely szerint az Európai Bizottság – egyelőre – blokkolja a paksi bővítést. Voltak, akik már délelőtt örvendeztek, mert a brüsszeli testület a reklámadó ügyében is odavert. Sőt a strasbourgi emberi jogi bíróság a hét elején a magyar állam ellen ítélt a túlzsúfolt cellákban tartott rabok perében.

Ennek nyomán lehet Európa-táncestet szervezni, a Részegen ki visz majd haza című népszerű műdal helyett az Örömódát bömböltetni a fehér szárazzal locsolt laptopból a házibuli fináléjában, de alkalmanként el is szomorodhatunk. Hiszen mi voltunk itt, amikor ezt megcsinálták. Főként az olyan ügyeknél, mint a paksi atomerőmű bővítése. Amikor meg lehetett tenni, hogy a jövőnket alapvetően befolyásoló döntésből kizárják a komplett társadalmat, el lehetett titkolni évtizedekre mindent, ami a beruházással összefügg.

Amikor nem volt elég erős az ellenállás ahhoz, hogy a hatalom legalább egy pillanatra megremegjen. És ezért nem elsősorban Orbán Viktor a felelős, hanem mi. Aki nem tett eleget, mindenki. Aki hagyta, hogy így legyen. Aki engedte, hogy az oktatási rendszer kivégzésével konzerválják a tudástól való megfosztottságot. Kézenfekvő azzal érvelni, hogy nemzetközi szövetségi rendszer részei vagyunk, így természetes, ha az illetékes részlegek besegítenek a normakövetésben, s olykor szabadjára engedik az igazságot.

 

Miként az is evidencia, hogy nem lenne ekkora a baj, ha Orbán bármennyire is hinne a közösségben, amelynek holnapjáért felelős. Ám ez csak sebtapasz, ráadásul fokozza a feszültséget mondásaink között. Mert miközben irtózunk az öngyarmatosító gondolattól, a nyugat-európai kifejezés mintegy civilizált szinonimájaként alkalmazásától, virtuális gólörömöt rendezünk a közösségi médiában, ha valamelyik európai intézmény közelebb visz ahhoz, amit igazságnak gondolunk.

Ilyenkor elfelejtjük, miként tartanak „hogyan kell élni” órát a görögöknek, miként kezdett tárgyalni a kormány az RTL Klubbal Angela Merkel látogatása után, hogyan kerül amerikai és német cég a paksi biznisz közelébe, és hogyan csinált bohócot Orbán az előző Európai Bizottságból azzal a kevéssé komplex módszerrel, hogy arra kérte az illetékeseket, minden visszataszító jogszabályát paragrafusonként vizsgálják át. Mert szellemiséget, ugye, nem lehet számon kérni szövegeken.

Épp ezért nem zavarja a kormányfőt az sem, ha kap néha Brüsszelből egy-egy sallert. És aki fennakad e nemtörődömségen, annak fél évtizede be van csukva a szeme. Hiszen Orbán annyiszor és oly élesen bírált politikájából következik az, hogy ilyesmivel – fő szabály szerint – ne foglalkozzon. Ezért a vonatkozó döntéseknek ő ugyan a címzettje, de azok nekünk szólnak. Mindegyik egy újabb emlékmű arról, hogy nem tudtuk megvédeni magunkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.