galéria megtekintése

Szobrok le és fel

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 10. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Sorra szedi áldozatait magas körökben a menekültválság, miközben szép példákkal is szolgál. Az első nagy rohamban csúnyán leszereplő Orbán Viktort borzalmas politikusként ábrázolták a német és az angolszász sajtóban, a rendszeréről hagyományosan lehangoló véleményt megfogalmazó The Guardian azért mégis megjegyezte, hogy a kormányt nem szabad összemosni a magyar emberekkel, akik rengeteget segítenek a menekülteknek.

A jelek szerint nem bírt a rá nehezedő nyomással a (menekülthelyzetet tüntető távolságtartással figyelő) katolikus egyház sem, melynek első embere, Erdő Péter bíboros múlt heti nyilatkozatával nagyot botlott az emberség grádicsán. A Ferenc pápa „tájékozatlanságát” nyilatkozatban szemrehányó Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök határozottabb volt az embercsempészet jogkövetkezményeitől tartó főpapnál. „Teljesen egyetértek a miniszterelnökkel”, mondta a kontinens egyetemes keresztény értékeit – a pápával szemben! – védő magyar egyházi vezető. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung igen finoman jelezte Kiss-Rigó nyilatkozatáról, hogy „szavai nem képezik az egyház többségi véleményét”.

Tovább haladva lefelé: kering a Facebookon egy porschés „állatról” szóló videó, amelyben egy autós halálosan megfenyegette az autó pályán menetelőket segítő nőket. Emellett a kormánypárti média módszeresen nyomja a „fertőzött, beteg migránsok” tételt, amelyet nem bizonyít, de rémisztgetésnek így talán jobb is. Ez nem más, mint a kormány plakátkampányának maszatos nyúlványa. Nem is eredménytelen. A felmérések szerint még a hazai ellenzék támogatóinak többsége is elutasítja a menekülteket. A jó példát mutató, szíriaiakat befogadó Gyurcsány Ferenc pártjában ez az arány például 70 százalékos. De azért változik a helyzet. Már akadnak kibeszélők is: egy menekülttáborban szolgálatot teljesítő rendőr azt mondta: „Nem támadnak, nem lopnak, nem rabolnak.” Ami nem teljesen ugyanaz, mint amiről Orbán vagy Kiss-Rigó beszélni szeret.

 

A Keletiben a múlt héten azt lehetett tapasztalni, hogy aki szemtől szembe találja magát a menekültekkel, annak hamar megváltozik róluk a véleménye. A segítőkkel labdázó, táncoló gyerekek láttán sokakból elszállt a zsigeri idegenellenesség, a vonatra igyekvő szírekkel is teljesen normálisan tudtak a rendőrök (immár angolul!) beszélni. Nem ők adták ki a parancsot a gyalázatos bicskei vonattrükkre. A pályaudvar főbejáratánál marcona készenléti rendőrök sorakoztak fel tömegoszlatásra, amikor eléjük állt egy szír kisfiú, és a szájharmonikáját nyújtotta. A rendőrök hátrahőköltek, mert megérezték, hogy ebből nem jöhetnek ki jól. Meg tán jobban is esett mosolyogni. Mázsaszám érkeznek az adományok. A gyerekkel érkező magyar családok a pelenkát, a pokrócot nemritkán egyenest a gyerekes menekült családokhoz vitték.

Lehet, hogy a miniszterelnök képtelen visszafordulni a kerítés mellől, és újabban olyan hívei is vannak, akik szembeszegülnek az elesettek gyámolítását szorgalmazó pápával, de a polgárokban erősödik a hajlandóság arra, hogy a segítségre szorulók mellé álljanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.