galéria megtekintése

Szobordöntők

3 komment


Veres Dóra

„Örökké hálásak leszünk Gdansknak", „Béke és szabadság!", „A Szolidaritás és a PiS két nagyon különböző dolog" – olvasható a gdanski ­Európai Szolidaritás Központ egyik kiállítótermének falára tűzött piros és fehér cetliken, amelyeket a látogatók hagytak hátra.

A múlt és a jelen olvasztótégelye az intézmény, ahogy az annak otthont adó kikötőváros is. A Balti-tenger partján fekvő Gdansk dinamikusan fejlődik, a külföldi beruházóknak köszönhetően csak tavaly nagyjából háromezer új munkahely jött létre, rengeteg fiatalt vonzva a kikötővárosba. A modern irodaépületektől karnyújtásnyira fekszik az Óváros, s attól pár perces séta az egykori Lenin Hajógyár, a legendás Szolidaritás mozgalom szülőhelye.

Az utóbbi hetekben a legfőbb téma Gdanskban Lech Walesa, a Szolidaritás első elnöke. A bevásárlóközpontban kávézó kiskosztümös fiatal nők, a napi bevásárlást intéző nyugdíjasok, a pubokban iszogató fiatalok egyaránt a Nobel-békedíjas exállamfő ügynökmúltjáról beszélgetnek. Mindenkinek megvan a véleménye a dologról: nem számít, hogy csak pár éve költözött ide, vagy esetleg szemtanúja volt a Szolidaritás születésének, harcának és a rendszerváltásnak.

 

„Walesa hős, a mi hősünk, és ezen semmi sem változtat" – hallani úton-útfélen. Sokan a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot sejtik a háttérben, úgy vélik, nem más ez, mint lejárató kampány. Meg gumicsont, amin elcsámcsog a nép, s addig sem foglalkozik aktuálpolitikai kérdésekkel.

Walesát a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski és szövetségesei régóta bírálják, nevezik besúgónak is. Az ellentétek két évtizedre nyúlnak vissza. Kaczynskit az 1990-es évek elején kabinetfőnöki posztjáról eltávolította Walesa. A feszültség azóta is tart. A volt köztársasági elnök a PiS tavaly őszi hatalomra kerülése óta figyelmeztet arra, hogy a klerikális-konzervatívok veszélyeztetik a demokráciát. Sőt elment odáig, hogy Kaczynskiék olyan mély árkokat ásnak a lengyel társdalomban, hogy a szembenállás akár polgárháborúvá fajulhat.

Walesa nevét az egész világ a szabadsággal kapcsolja össze. A néhai II. János Pál mellett a villanyszerelőből lett munkásvezér a legismertebb lengyel.

Múlt héten több tízezren tüntettek Varsóban és Gdanskban Walesa mellett. A demonstrálók szerint az sem számít, ha az 1970-es években együttműködött a kommunista állambiztonsággal, az SB-vel, hisz nélküle nem lett volna rendszerváltás.

Kritikusai ennek ellenkezőjét állítják. Antoni Macierewicz védelmi miniszter szerint a nyilvánosságra hozott Walesa-dosszié alátámasztja: a posztkommunista Lengyelország nem demokratikus választás eredménye, hanem az állambiztonság terméke. Kaczynskiék a kommunista rezsimmel szembeni ellenállás jelképéből gazembert szeretnének csinálni. A szoborrombolás nem csupán egy ember tragédiája, hanem az egész nemzeté: a lejárató kampány árt Lengyelország nemzetközi megítélésének, és nem feledteti, hogy a hatalom miként alakította saját képére a közmédiát és az alkotmánybíróságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.