galéria megtekintése

Szív a Krisztinán

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Barna műbőr ülés, / rajta firka, nem veszélyes.”
(Balaton: Esti kép)

„Minket mindenki utál. Ne nézzen úgy, hát maga is pontosan tudja, hogy minket mindenki utál, akkor is, ha nem nagyon vagyunk ott a leggyűlöltebb magyarok között, a politikusokkal, a bankárokkal meg az újságírókkal egy sorban. Sőt még jobban is gyűlölnek, mint a politikusokat meg az újságírókat. Minket már be sem vesznek a sorba, annyira egyértelmű, hogy a megvetettek között vagyunk. A politikustól legalább lehet várni valamit, például, hogy ha telelopja a zsebét meg a családja zsebét meg a haverjai zsebét meg a kertitörpéje zsebét, akkor előbb-utóbb, legalább négyévente valami jót is megpróbál tenni, ahogy jönnek a választások, mert eszébe jut, hogy még nincsenek megfelelően telelopva azok a zsebek. Persze tudom, hogy naiv vagyok, mindig naiv voltam.

Na de elég, elég a vinnyogásból: döntse el, hogy akkor most nyolcezer a helyszínen vagy tizenhatezer csekken. Icukám, leszállok az úrral itt a téren, keresünk egy ATM-et, nincs nála készpénz, se fényképes igazolvány. Nem kell rendőr, Icukám, elsétálunk az automatáig az úrral, amúgy is mocsok meleg van. Egyébként én nem is értem magát, elindul otthonról egy fillér meg személyi nélkül egy lejárt bérlettel? Maga szerint én élvezem ezt? Jó, látom, hogy maga szerint sem élvezem, de maga legalább most kifizeti jól ezt a pénzt, hazamegy, és otthon szid minket, amitől még jobban utál majd minket mindenki.

 

És én? Én hiába szidom magát otthon, meg azt is hiába szidom, aki leszakította a zsabót a blúzomról, meg azt a nőt is, aki megtépett tegnap itt a Krisztina térnél. Hát kit szidok? A bliccelőt? Itt? Ahol bliccelni majdnem menő? Látja, megyek most is magával, simán leüthetne itt az OTP sarkában, a kutya nem hajolna le hozzám, hogy rendben tetszik lenni, ne hívjak orvost? Én mégis megyek magával, olyan normális feje van, biztos azért. Meg mert naiv vagyok, azért.

Hogy miért csinálom? Kényszerpálya. De, van olyan, hogy kényszerpálya. Nyugdíjas állásom volt, jogi asszisztens voltam egy irodában, aztán a barátnőm elcsábított a cégükhöz kétszer annyiért, hát mentem, de csak három hónapig tartott, amíg be nem csődölt a cég, hagyták becsődölni, ugye, most meg... Azt hiszi, nem próbálkozom? Küldöm én mindenhova, amit kell. Ha behívnak, már jó, az arcomba mosolyognak, hogy micsoda tapasztalatok, micsoda munkabírás, aztán jön a telefon pár napra rá, hogy sajnos nem magát választottuk, és ez még a jobbik eset, mert van, hogy már a kijáratnál odasúgja a biztonsági őr, hogy ne reménykedjek, a főnök a fiatal lányokat szereti. Nem a bevándorlókat – a vastag szájú fiatalokat.

Jó, a szám nem vastag, de egy tízest simán letagadhatnék én is. Mit tippel, mennyi vagyok? Nyugodtan, na, ez a nyolcezer már nem lesz több, bármit mond. Ne bókoljon itt nekem, kevesebb se lesz a nyolcezer: 53 vagyok. Egy naiv ötvenes. Ez a baj, hogy nem tudtam felnőni, most is elhittem magának, hogy elfelejtette, hogy már két hete lejárt a bérlete. Ugye tudja, hogy ha nem engem fog ki, már rég az őrszobán ül, és 16 ezer? Na, itt írja alá! Mit, mit, a pótdíjelismervényt, és ma mindenképpen őrizze meg, akkor jó eséllyel megússza a többi büntetést, és tegye meg, hogy elmeséli, akinek csak tudja, hogy nem kell minket úgy utálni, nekünk is van szívünk meg becsületünk. Vastag szánk az nincs, meg olyan sok fiatalságunk sincs már, de szívünk az van.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.