galéria megtekintése

Szíria – a migráció kulcsa

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.

5 komment

Szirtes I. János

A migráció, a terrorizmus alakulása jelentős részben azon múlik, hogy a világ összefog-e a szíriai válság megoldására.

A világ már eljutott ahhoz a felismeréshez, hogy csak bombázással nem lehet célt érni, földi harcra viszont a kurdok és Aszad hadseregén kívül senki sem hajlandó. Az IS visszaszorításának, felszámolásának egyetlen eszköze tehát az ellene szárazföldön harcolók nemzetközi támogatása.

Ennek két alapvető és számos másodlagos feltétele lenne. Az első és legfontosabb felismerni, hogy Aszad nélkül egyelőre nincs megoldás. A szíriai elnök rendszere ugyan egy éven belül összeomolhat, de akkor az IS hatalma megnövekszik, a terrorizmus és a migráció soha nem látott méreteket ölt.

 

Jelenleg a Nyugat egy része, főleg az USA nem hajlandó Aszaddal együttműködni.

A másik alapkérdés Törökország határain kívüli kurdok elleni háborúja, amihez a NATO-nak egy szava sincs, miközben a kurdok nélkülözhetetlenek az IS elleni harcban.

Számos egyéb megoldásra váró kérdés is van. Aszad megkerülhetetlen a szíriai nemzeti összefogásban, de ennek az összefogásnak ki kell zárnia a korábbi rendszerhez való visszatérést.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy a polgári demokrácia eszközeivel a muzulmán államokat egyelőre nem lehet kormányozni, de ha ez Szaúd-Arábia vagy Katar esetében nem okoz gondot, akkor Szíriában sem lehet kizáró ok. Stabil rendszerek polgári demokratikus köntösben ebben a térségben nem léteznek, e társadalmak ilyetén megerőszakolása eddig nem működött. Nyilvánvaló, hogy az eddigi rendszer – a lakosság 90 százalékának elnyomása a 10 százalék nevében – nem tartható fenn, de biztosítékok kellenek, hogy a többség ne torolja meg a kisebbségen a múltat. Enélkül Aszad és köre nem vonható be a koalícióba. Hasonlóképp fontos mellékkövetelmény a kurdok jövője, mert ettől függ Ankara magatartása és a kurdok részvétele. És ott van a szíriai ellenzék kérdése: az USA által pénzelt, felfegyverzett, kiképzett csoportok átállása az IS oldalára. A térségben különböző csoportokat támogató hatalmaknak óriási a felelőssége „szövetségeseik” befolyásolásában a kompromisszumok érdekében.

Az IS olyan kihívás, amelynek, ha átmenetileg is, de felül kell írnia a hatalmi érdekeket. Erre van esély, de ez kompromisszumokra való készséget igényel. Erre most jók a kilátások, még ha a megoldás egyelőre nem is körvonalazódik világosan. Mindenesetre a szíriai fejlemények jelentősen befolyásolják a líbiai történéseket is, és a Közel-Kelet egészének a sorsát.

A szerző a politikatudományok kandidátusa

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.