galéria megtekintése

Szinesztézia

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 23. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Ó, a demokrácia sajnos egy érdes vécépapír, / Ha kitörlöm a seggem vele átlyukad az ujjam. / De én olyan vagyok, persze, aki sokmindent kibír, / Ó, lassan rá kell döbbennem, hogy megint szarba nyúltam.” Pókzsír: Haldokló demokrácia

Viszonylag ritkán jut eszembe Tusványos. Évente legalább egyszer viszont nem tudok nem gondolni rá, mert az úgy van, azt dobta a gép, az jött a szokásba stb., hogy a miniszterelnök oda jár fontos beszédeket tartani.

Mondjuk akkor is odajár fontos beszédeket tartani, ha Isten múló rosszulléte, esetleg átmeneti szeszélye folytán éppen nem miniszterelnök. Mindazonáltal nem arról van szó, hogy a mindenkori magyar miniszterelnök nyaranta Tusványoson adna programot, szellemi muníciót, egész évre elegendő spirituális elemózsiát a nemzetnek – ez csak egyetlen miniszterelnöknél úzus, nagyjából függetlenül attól, milyen közjogi funkciót tölt be ez a személy éppen.

 

Mert ahhoz aligha fér kétség, hogy a jelenlegi magyar miniszterelnök az ő bármikori tusványosi beszédével akkor is hetekig lázban tudja tartani a magyar sajtót, ha éppen úgynevezett ellenzéki vezetőként múlatja a csermelyléptűt. Ha pedig, miként a sors ajándékaképpen 2010 óta minden évben, újra miniszterelnökként száll eszmei mezőgazdasági repülőgép gyanánt az ő gondolatpermetre éhes népe fölé, akkor a nemzetközi lapok is reszketnek és elemeznek feszt. Nemcsak a magyar politikai elemzők számlázhatnak tehát kicsit nagyobb intenzitással ilyenkor, hanem a külföldiek is. Ami különben antimigrációs szempontból akár üdvösnek is tekinthető, mert amíg a magyar miniszterelnök a távolból is munkát ad a helyi politikai elemzőknek, addig, s ez logikus, a londoni, párizsi brüsszeli politikai elemzők legalább otthon maradnak elemezni, és nem jönnek Budapestre, Mátészalkára, Nagybaracskára, hogy jól elvegyék a magyar elemzők munkáját.

De tényleg, mit mond majd a magyar miniszterelnök az idén Tusnádfürdőn? Az Index forrása szerint valószínűleg „a legmélyebb gondolatait fogja megosztani a hallgatósággal.” Habony Árpád egyik munkatársa szerint, bár nyilván kap mindenféle ajánlásokat a nevezett tanácsadótól és Finkelstein kollégától, ezek nem iránymutatások igazából, hanem arról van szó, hogy a magyar miniszterelnök szintetizálja a gondolatokat, és akkor úgy. „Lényegében ő maga egy szintézis”, fogalmaz az Index forrása. Aki konkrétan nem tudja ugyan, miről fog beszélni a kormányfő, de nem nagy reszkír szerinte azt állítani, hogy szóba kerül „az európai civilizáció jövője”, ami összefügg „korunk legfontosabb sorskérdésével, a migrációval”.

Ha pedig így lesz, akkor – a kormányzati kommunikáció elmúlt pár hónapjának tapasztalatai alapján – a miniszterelnök nemcsak szintézissé, hanem egyenesen szinesztéziává nemesül Erdélyben. Vagyis olyan mentális jelenséggé, amelynek során az egyik érzékszerv keltette benyomás egy másik érzetet aktivál automatikusan. Mint mikor az ember bizonyos szavakhoz például szagokat társít. Szombaton, a beszéd után tehát csak óvatosan: még estére is hőség várható, majdnem szélcsend. Iszonyú nehéz lesz kereszthuzatot csinálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.