galéria megtekintése

Szex, politika, Hollande

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 15. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Egész Párizs tudta, hogy éppen kivel volt viszonya. A lapok, beleértve a bulvársajtót, mégsem szellőztették meg Jacques Chirac sorozatos nőügyeit. Hasonlóképpen viselkedtek a spanyol újságírók I. János Károllyal. A fiatal uralkodóról az is széles körben elterjedt, hogy motoron lépett meg udvartartása elől a légyottokra, a madridi lapok azonban erről is gálánsan hallgattak.

Francois Hollande szintén motorozott, igaz, ő hátul ült, a testőrébe kapaszkodott, így szökött ki Julie Gayet színésznőhöz az Élysée-palotából. Ez, a félrelépő személyiségéről sokat eláruló történet már nemcsak a bulvársajtóban, hanem a minőségi médiában is helyet kapott. Az idők megváltoztak, a francia államfő magánéletével olyan komoly sajtóorgánum is behatóan foglalkozik, mint a Le Monde. Meg is jegyezte a globálisan olvasott párizsi napilap ombudsmanja: egy bizonyos Albert Camus 1939-ben úgy vélte, egy szabad újság legalább annyira megmérettetik azon, hogy mit mond, mint azon, hogy mit nem mond.

2014-ben – amikor a rendkívül feszült francia politikai légkörbe bombaként csap be a megcsalt első élettárs, az Hollande által egy fiatalabb nőért otthagyott Valérie Trierweiler könyve – a kérdés már nem úgy merül fel, hogy kell-e erről írni vagy sem. A dilemma az, hogyan bánjon a pikáns témával a minőségi sajtó, amely az internetkorszakban, a politika és a bulvár egyre erőteljesebb összefonódásának korában már nem teheti meg, hogy tudomást sem vesz egy több százezer példányban eladott könyvről.

 

Trierweiler kitárulkozása nem az egyedüli „balegyenes”, amit Hollande-nak el kell viselnie. Más szerzők is egyre mélyebb ütéseket visznek be a francia köztársasági elnöknek, akinek esetében már rég nem az forog a kockán, hogy milyen mélyre süllyedhet a népszerűsége. A kérdést sokan úgy teszik fel: jobb, ha azonnal lemond, vagy még húzhatja egy ideig? Tegyük hozzá, Hollande jobboldali elődeiről, Chiracról, illetve Nicolas Sarkozyről is írtak leleplező-megdöbbentő könyveket. Hollande esetében azonban nem oknyomozó újságírók és/vagy politikai ellenfelek, hanem francia baloldali személyiségek, köztük egykori szövetségesek teszik ezt. Például Cécile Duflot volt miniszter, a zöldpárti politikusnő a két év baloldali kormányzást a kiábrándulás földjére való utazással hasonlította össze visszaemlékezésének címében.

Duflot és mások könyvei azt sugallják: a francia államfői hivatal tekintélye soha nem látott mértékben erodálódott. Chirac és Sarkozy tekintélyét is jócskán megtépázták a különböző „afférok”, de mégsem olyan mértékben, mint Hollande-ét. Mert nem arról van szó, hogy korrupt-e vagy illegális kampánypénzeket fogad el, hanem arról, hogy gyenge, habozó, folyamatosan visszatáncoló vezető, aki saját kormánykoalícióját sem tudja kézben tartani. Talán érdemes volna elgondolkodnia, hogy valójában milyen (politikai) üzenetet hordoz megcsalt élettársa könyvének címe. Az utóbbi magyarra fordítva úgy szól: Köszönet ezért a pillanatért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.