galéria megtekintése

Szétgurult pirulák

5 komment

Sebes Andor

A szurkolók nemzedékei által évtizedek óta vágyott siker, a magyar labdarúgó-válogatott eredményesen megvívott Eb-selejtezője megdöbbentő módon megosztja a lakosságot. Már ez is.

Az internet tele van magukat értelmiséginek tartó, balliberális emberek fröcsögő gyűlöletével. Ezrek és ezrek vallják büszkén, hogy Norvégiának szurkoltak, hogy sajnálják, hogy a magyar csapat nyert, és remélik, jól leégnek majd Franciaországban. Mert – álláspontjuk szerint – Orbán Viktor ennek örül, és olyan dolog nem létezhet, amivel kapcsolatban egy derék Orbán- és Fidesz-ellenes demokrata közös platformra kerülhet a kormányerőkkel. Nem lehet ilyen még egy sportsiker sem. Ez ugyanis Orbán dicsőségét növeli, neki meg vesznie kell, aki tehát örül ennek, Orbán csicskása, Fidesz-bérenc. A nyomdafestéket nem tűrő véleményeket most nem ismertetném. Mindezt állítólag „liberális” és „értelmiségi”, nemritkán ismert közéleti személyektől olvashatjuk.

Az érintettek persze nem gondolnak arra, hogy ezen logika alapján a talán általuk is nagyra tartott hajdani legendák, Puskás, az Aranycsapat, Papp Laci, vagy a Helsinkiben, Melbourne-ben és a későbbi olimpiá­kon eredményesen szereplő sportolók nem nekünk, magyaroknak, hanem a kommunista diktatúrának szereztek dicsőséget, ergo a sportlegendáinkat kivétel nélkül meg kellene vetnünk. Akik meg akkoriban meccsekre jártak, zsúfolásig megtöltötték a stadionokat, a sportcsarnokokat, nyilván kivétel nélkül kommunisták voltak, Rákosi és Kádár elvakult hívei. Ahogy persze nyilván komcsik voltak a ma dicsőségtáblákon szereplő hajdani nagyjaink is.

 

Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok csapata (nomen est omen) már „keményebb” dió, ők se nem komcsik, se nem jobbosok, hanem akkor nyilván elvtelen köpönyegforgatók, mert Orbántól Medgyessyn keresztül Gyurcsányig mindenkinek szereztek dicsőséget.

De továbbmegyek. Miért csak a sportra vonatkozna ez? Például Szent-Györgyi Albert, a neves tudós a Nobel-díjával nyilván Horthynak szerzett dicsőséget, ahogy Rubik Ernő meg ugyebár Kádárnak.

Ebben a sémában „gondolkodó” honfitársaink nem veszik észre, hogy semmiben nem különböznek azoktól a szélsőjobbosoktól, akik Kertész Imre Nobel-díja kapcsán – hogy finoman fogalmazzak – „fanyalogtak”. Csak a másik térfélen állnak. Ők is megfosztják-megfosztanák ezt a szerencsétlen nemzetet még attól is, hogy nagy ritkán felhőtlenül örülni tudjon, mert az esztelen gyűlölet már mindenhová beférkőzött, már mindent megfertőzött, mint a szörnyű betegség által már legyőzött szervezetben alattomosan terjedő rák.

Hogy létezik-e hozzánk hasonló elmebeteg ország ezen a földtekén, ahol lassan már mindenkinek elgurult a gyógyszere, nem tudom. De nem hiszem, hogy más országokban ne lenne legalább olyan siker, amit az ott élők a mindenkori politikai hatalomhoz fűződő viszonyuktól függetlenül magukénak éreznének. Nem rémlik, hogy a katalánok vagy a baszkok fanyalogtak volna a spanyol válogatott közelmúltbéli sikerei miatt.

Zárásképpen csak a nemrégiben Zuglóban Karácsony Gergely polgármester által kitüntetett – tehát nyilván echte kommunista – Laár András Besenyő Pista bácsiját tudom idézni:

„Normális???”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.