galéria megtekintése

Szeptember

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Július 4-én lesz az egyéves évfordulója a Kúria „bankok oldalára” álló ítéletének. Ez volt az a határozat, amely után az utóbb bizniszpártvezérként tündöklő érdekvédő hívei a szent családot petíciókkal, az otthon nyugalmát pedig tüntetéssel zavarták meg (hála az égnek mobilt nem loptak, mert az esküvőkön van szokásban, így a rendőrök nem vettek DNS-mintákat).

A főnök állítólag nem ezen háborodott fel, de tény, hogy elege lett és gyors cselekvésre határozta el magát.

A következők történtek eddig: tavaly nyáron az igazságügyi tárca megvizsgálta a szerződések jogi átírásának lehetőségét, a nemzetgazdasági pedig a probléma végső megoldásán kezdett el dolgozni a bankokkal. Ez kész lett augusztusra, de nem tetszett a főnöknek, aki új verziót kért szeptemberben – novemberre.

 

Ez se lett túl új, ezért a kormány határozottan nem tett nagyon semmit, de közölte, hogy a jogi kérdéseket tisztázni kell, így az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság és a Kúria összes ügybéli határozatát meg kell várni. Ezek viharos gyorsasággal meg is születtek, mire lement a két választás, és másfél apró pontban (az árfolyamrés – a vételi és eladási árfolyam – alkalmazásában, esetleg még talán a kamatemelések egy részében is) még a hitelesek számára kedvezőek is.

A tüntetők azonnali megoldást követeltek – tavaly nyáron is
A tüntetők azonnali megoldást követeltek – tavaly nyáron is
Kurucz Árpád

Kapcsos zárójel: érdekes az a helyzet, amikor az abszolúte szakmai jogértelmezésnél aligha születhet jobb politikai válasz egy problémára (kapnak kis csontot a hitelesek, de azért nem teszi tönkre a bankokat a bíróság, a problémát meg visszalöki a kormányhoz). Egyebekben: valami ilyet várt mindenki. Kapcsos zárójel vége.

Egy év szakmai előkészítő munka, számtalan egyeztetés, a különböző változatok kidolgozása, alapos jogi mérlegelés és a lehető legtöbb döntés után, a miniszterelnök, a kormány, a frakció és a szövetséges párt mindenütt kifejezett egyértelmű és határozott politikai szándéka mellett most következik, ami még nem volt: várni kell szeptemberig.

Hogy mire, nem tudjuk. De addig egyeztetnek, megbeszélnek, feltárnak, javasolnak, nyaralnak, megbeszélnek és majd döntenek is. Megint a hátunk mögött és a fejünk felett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.