galéria megtekintése

Szép új ábécé

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Kilógnak a sorból, mert őrültségeket csinálnak. Larry Page, a Google társalapítója így írta le a Sergey Brinnel közös cégüket, amelyet tizenhét évvel ezelőtt azért hoztak létre, hogy optimális keresést biztosítsanak az interneten. Ami valaha különösként indult, az ma a mindennapok része. Ha valamit tudni akar vagy valakit keres a világ, „guglizik”. Pár másodperc pötyögés a billentyűzeten és ismeretlenekből ismerős lesz. Miközben a Google kaput nyit a világra, összerántja, összeszűkíti azt.

A Google nem garázscégként indult, mint annyi más sikertörténet a kaliforniai Szilícium-völgyben. Viszont a Microsofthoz vagy az Apple-höz hasonlóan globális óriássá nőtte ki magát. Vagy inkább óriási vegyesbolttá, hipermarketté, amelynek tulajdonosai és eladói már rég nem csak a világhálós keresőmotorokkal keresnek pénzt. A kínálatban szerepel navigációs program, mobiltelefonokból ismert operációs rendszer, önjáró autókat fejlesztő vállalkozás és a híres videomegosztó. Egészségügyi ágazatuk kutatói élethosszabbító eljárásokon dolgoznak. Például a cukorbetegek vércukorszintjét rendszeresen mérő kontaktlencse kifejlesztésén.

Szóval, a Google itt él velünk, a nappaliban, a fürdőszobában, a hálóban és előbb-utóbb a garázsban is. S még tovább, még beljebb akar nyomulni, még több ügyfelet szerezni. Még nagyobb profitot elérni. A vegyesbolt egy generáció alatt akkora mérteket öltött, hogy már áttekinteni sem lehet. Nos, jöjjön akkor egy fedél, egy konszern. Ami azért nagy szabadságot biztosít az egyes leányvállalatoknak. S több mint találóan Alphabetnek, azaz Ábécének neveznek. Mert a huszonegyedik században ebben a betűrendben van a tudás, ebben van az áru. Meg a hatalom.

 

S hol van az ember? Page-ék állítják, hogy az ember központi szerepet játszik a digitális-virtuális birodalomban. Hát persze, mert az ember az ügyfél, a vevő, a fogyasztó. S egyben az interneten egyre hosszabb időt töltő felhasználó, aki mind több digitális szerkezettel vértezi fel magát. Az amerikai sajtó arról ír, hogy 2020-ban állítólag már 50 milliárd olyan okos eszköz hálózza be a világot, amely a Google-on, pontosabban az Alphabeten keresztül kapcsolódik, fonódik össze egymással. Az okostelefon a vércukorszintmérővel, a papírvékony kézi számítógép az otthoni hűtőszekrénnyel, meg a termosztáttal. S ebből az irdatlan méretű hálózatból, ebből a felfoghatatlan nagyságú adatóceánból egyre több információt lehet kinyerni az embernek, de az emberről is.

Az „új Ábécét” indiai származású menedzser fogja irányítani. Tanulságos történet az övé, érdemes a 43 éves Sundar Pichai után olvasni. A nem túl jómódú szülők mindenüket pénzzé tették, hogy megvehessék a Stanford Egyetemre ösztöndíjat kapott fiuknak az ezerdolláros repülőjegyet. Valószínűleg álmukban sem gondolták, hogy életük egyik legkockázatosabb lépéséből a legjobb befektetésük lesz. India egy tehetséget, egy koponyát veszített. Amerika nyert. A, mint Amerika. Az ábécé első betűje.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.