galéria megtekintése

Szép álmokat, Rio!

0 komment


Körösi Ivett

Egyszerű rablásnak indult az egész. A motoron érkező tolvajok a szokásos forgatókönyv szerint lelassítottak az egyik zsúfolt Rio de Janeiro-i úton várakozó BMW mellett, betörték az ablakot, fegyvert szegeztek a sofőrre, és az óráját követelték. Nem kellett volna. Kiderült, hogy az autót vezető férfi a dzsiudzsicu mestere. A törött ablakon keresztül berántotta az egyik támadót az autóba, majd agyonlőtte.

Sokáig az a hír keringett, hogy a titokzatos férfi egy orosz diplomata. Mielőtt azonban a sajtót elárasztották volna a KGB-s múltról szóló, vodkagőzös találgatások, kiderült, hogy valójában egy brazil ügyvéd ült az autóban. A riói nyári játékokat felvezető elképesztő történetek sorában ez a telenovellába illő epizód a legújabb.

Kevés olimpiát övezett ennyi veszély és bizonytalanság, mint a mostanit. Az utcai erőszakról – amelynek olimpikonok is elszenvedtek – szóló történetek hallatán lassan már meg sem emelkedik az ember pulzusszáma. A terrorveszély azonban annál inkább aggasztja a nemzetközi közösséget, miután az Iszlám Állam riói támadásokra buzdította magányos farkasait. Ha ez nem lenne elég, ott van még a Zika-vírus, amely ellen szinte lehetetlen védekezni.

 

Az olimpia sikerét még most is sokan megkérdőjelezik, hiszen az építkezéseket éppen hogy csak sikerült időre befejezni Rióban. Az olimpiai faluban a beköltözés után is több épületben szivárgott a gáz, ömlött a falból a víz, és rövidzárlat miatt többször is tűz ütött ki. Közben kiderült, hogy a nyíltvízi olimpiai helyszínek Rió pöcegödrei. Szó szerint. És ott az orosz doppingbotrány: az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy mi lesz az orosz sportolók sorsa.

A mostani játékok az egyik legellentmondásosabbak is, hiszen miközben az olimpiai láng megérkezett Rio de Janeiro államba, dühös tüntetők vonultak – sokadszorra – utcára, azt nehezményezve, hogy a kormány milliárdokat költött a grandiózus eseményre, holott számos pedagógus hónapok óta hiába várja a fizetését. A békés demonstrációt könnygázzal és gumilövedékekkel némították el. Néhány kilométerrel arrébb, mindeközben emberek tömegei ünnepelték, hogy valóra vált a régi álmuk: Brazília olimpiát rendezhet.

Egy Budapesten élő – a játékokat vegyes érzelmekkel váró – brazil csillogó szemmel mesélte a minap, hogy amíg 2009-ben Riónak nem ítélték a rendezés jogát, nem értették, hogy miként foszthattak meg az olimpiai álomtól egy olyan sportszerető népet, mint a brazil. Az emberek nyilvánvalóan nem a mérhetetlen költekezésre, és a pénzek elsíbolására vágytak, hanem arra a közösségi élményre, arra a több hetes ünnepre, ami az olimpia esszenciája.

A braziloknak most nagyobb szükségük van erre az eufóriára, mint valaha. Évtizedek óta nem tapasztaltak olyan válságot, mint a jelenlegi. Választott elnökük a kirúgás szélén, az országot egy rendkívül népszerűtlen államfő vezeti, a gazdaság rosszul teljesít, a munkanélküliség nő, csakúgy, mint a kilátástalanság.
Szurkoljunk ezért a magyarokon kívül a braziloknak is, hogy komolyabb incidensek nélkül meg tudják élni ezt az álmot, és ne verejtékezve kelljen felriadniuk belőle.

Hogy a végén velük együtt örülhessünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.