galéria megtekintése

Szellemi válságban

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 16. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Összeomolhat-e az Európai Unió a menekültválság miatt? A válság persze nem azonos a menekültek tömegével. Menekülések korábban is voltak, nem olyan régen volt a délszláv háború, amit az unió, illetve elődje tudott kezelni, ahogy a tagállamok is. Most azonban sokkal jobb gazdasági körülmények között élünk, az unió erősebb és kiterjedtebb, mint valaha – mégis válság van.

Nem igaz állítás, hogy csak virtuális válság lenne. Ha a népek, politikusok, intézmények úgy érzik, hogy a maguk normái szerint képtelenek megbirkózni a helyzettel, nem tudják megoldani a feladataikat, akkor itt az uniós válság. Ismétlődik a görög adósságkrízis állapota. Ott is defektes lett egy elem – látszólag az eurózóna, miközben a válság a tagállamok közötti bizalmi viszonyt és a szolidaritást kezdte ki.

Most egy fontos uniós alrendszer, a schengeni egyezmény ment tönkre. A lényeg ugyanaz: nincs szolidaritás, nincs bizalom, nincs egyetértés abban, mi az unió lényege. Mivel lassan negyven éve próbálkozom külpolitikai újságírással, jól emlékezem, ez idő alatt szinte nem volt év, amikor ne cikkeztek volna a Közös Piac, az EGK stb. mély és gyógyíthatatlan ellentéteiről, például agrárkérdésekben. Mindig megoldották a tagállamok. Mivel az őket egymással szembeállító gazdasági érdekek gyengébbek voltak az előnyöknél.

 

Most a válság inkább erkölcsi és civilizációs, mint gazdasági. A kelet-unió inkább bezárkózó, míg a nyugat-unió inkább befogadó. A Kelet nem akar hinni a civilizációs együttélésben, miközben a Nyugat, ahol évtizedek óta keservesen gyakorolják azt, elfogadja. Természetesen ez leegyszerűsítés, hiszen ez a válság létezik nyugati államokon belül is. Németország keletje és Bajorország már csukná a kaput, míg például Szlovénia inkább befogadó. De nem csak a határok védelméről, az áradat megállításáról van szó.

A válságot csak közös cselekvéssel lehetne kezelni. Ez időnként azzal jár, hogy az államok lemondanak szuverenitásuk egy részéről. Magyarország nem akarja megengedni az uniós befogadóközpontok működését. Miért? Mert az uniós menekültügyi normákat nem viseli el Orbán kirekesztő szemlélete. De milyen alapon igényel akkor pénzt a maga kitalálta védelemre, és sértődik meg, ha rámutatnak az embertelenségre? A válság tehát mély és szellemi természetű. Ez teszi most alkalmatlanná az uniót a hatásos cselekvésre. Ezt éreztük az ukrajnai válságban, ez jelent meg a görög ügyekben is. Ha nincs értékközösség, akkor nincs együtt cselekvés, nincs unió sem.

Sokan szeretnék visszafordítani az unió állapotát a hetvenes évekbe, amikor csak gazdasági együttműködésről, közös piacról beszéltek. A hidegháború vége tette a közös piacot, a gazdasági közösséget új típusú közösséggé. A gazdaság ugyanis nem lehet versenyképes, ha a tagállamok nem működnek demokratikusan, átláthatóan. Az emberi jogok sértetlensége szükséges a jóléthez is. Ha egyes államok csak szemezgetnek itt, kizárják magukat. Akkor jelenlegi formájában az unió valóban összeomlik. A szegények fizetik meg ennek is az árát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.