galéria megtekintése

Szelektív empátia

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 22. számában
jelent meg.

Fehértói Lőrinc
Népszabadság

Nyíregyházán, a Vadkeletnek hívott megye székhelyén kiállítás nyílt, amelyről már a megnyitó napján beszámoltak a legfontosabb újságok és netportálok. Gyermekek rajzoltak a családjukról. Olyan gyermekek, akik a rajzok alapján nem tapasztaltak mást, csak a nettó erőszakot. Magyarországon, 2014-ben, messze a háborúktól. És ezeket a gyerekeket a saját szüleik bántják. A képek elborzasztóak. Kifejezőbbek, mint egy profin elkészített fénykép a háború vagy a nyomor poklából. Kicsi kezek alkották őket, nem tervezetten, instrukcióra, hanem őszintén, a szívükből. Rajzoltak, mert a gyerekek szeretnek rajzolni. És mert végre volt zsírkréta, ceruza és papír, és nem volt közben veszekedés, verés vagy egyik pillanatról a másikra menekülés. Csend volt, vagy halk zene. Ismeretlen, mosolygó nénik, bácsik. Meleg.

– Bocsánat, nem tudom, mennyire van szükségük arra, hogy kapjanak, de nekünk nagy szükségünk van arra, hogy adjunk
Marabu rajza

A gyerekek tehát rajzoltak. Lerajzolták Aput, ahogy az ágy mellett a földön fekszik, a szájából hányadék csorog ki, a földön pedig üvegek vannak mindenfelé. Aztán lerajzolták Anyut, a nyakánál fogva odakötözve egy karóhoz, mellette a hatalmas Apu, feltartott kezében kést tart, közöttük pedig egy síró gyermek, fölötte leírva: „én”. Az egyik rajzon egymás mellett áll Anyu, öcsi, hugi és a sor végén egy maci, és mind Aput nézik. Aki egy kötéllel a nyakán lóg a levegőben. Egy másik rajzon kép van a falon, fölötte annyi: „AKKOR”, a képen Apu és Anyu egymással szemben áll és mosolyog egymásra, a rajzon ugyanakkor a „MOST” szó is szerepel, és egy gyermek áll a sarokban, a mellette álló Anyut nézi, aki pedig Aput figyeli. De nem mosolyognak egymásra, hanem Anyu sír, Apu előtt pedig a földön két tócsa van, bennük az a szó: „BOR”, és Apu szemei összeszűkültek a szemüveg mögött, szája pedig mintha kiáltana. És ilyen és ilyenebb rajzok egymás után, sorban. Mire a végére érsz, hányingered lesz.

 

Ugyanekkor 15 kilométerre Nyíregyházától, egy kisvárosban tüntetés készül. Már az októberi választások óta beszélik, hogy tüntetni fognak, mert a csendes és nyugodt, békés és szeretetteli várost békétlen, szomorú és ijesztő településsé akarja tenni a vezetés. Pályázaton nyert ugyanis a görög katolikus egyház, és a pályázat célkitűzéseit Újfehértón szeretné megvalósítani. És tüntetésbe kezdtek az emberek. Jöttek az utcákra a házakból, kertekből és a templomokból, a görögből, rómaiból és a reformátusból is az ünnepekre készülők, mert nem szeretnének olyan városban élni, ahol nő a bűnözés, ahol félniük kell, és ahol megjelenik a pénz után a nyomor és a szegénység. Mert az jelenne meg városunkban, ha itt jönne létre a családok átmeneti otthona. Mert ide jönne néhány évre a rezsijét, lakbérét, ételét, hitelét kifizetni nem tudó nyolcgyermekes família. Mert beköltözne pár hónapra az Apu elől menekülő Anyu és a gyerekek. Vagy az Anyu halála miatt talajvesztett család maradéka itt merítene egy szusszanásnyi időt az élettől. Vagy mindegy is, ki jönne, de nem olyan, akinek örülnénk. Aki emelné a város fényét. Hanem aki lehúzná azt. Nem, ide ilyen ne jöjjön!

Szerencsére egyébként nem is jön. Mire a tüntető tömeg összecsődült, és bevárták a beszédek megkezdésével az utolsó késő embert is, a polgármester képviselője már csak a püspök levelét olvashatta fel, amely szerint a tiltakozások nagyon elszomorítják, a segítségnyújtás ekkora mértékű elutasítása megdöbbenti, de a városlakók igényeit figyelembe veszi, és nem ott építteti meg a családok átmeneti otthonát, ahol két egyház tart fenn óvodát és iskolákat. Legyen máshol befogadó otthon. De mindenkit felszólított arra, hogy az ünnepek közeledtével gondolkodjanak el az emberségen, a szereteten és Krisztus születésének misztériumán. Aki nem a gazdagok és egészségesek közé jött, hanem a szegények és a betegek közé, vigasztalásul.

És a tüntető tömeg derűsen, vidáman és győztesen mehet haza, készülhet tovább a karácsonyra, és ami a legjobb, erősnek és a választásokat követő megosztottság után is egységesnek érezheti magát, mert mint tudjuk, az erkölcsi kérdésekben az értékítéletünk egységes. A püspök atya vakarhatja a fejét, hogy hová mehetne az otthon, mert Újfehértó a harmadik hely volt, és már két másik helyen nem engedték megépülni, de a pénz megvan, nem szalad el, és állni fog az az átmeneti, mert meg fogja valósítani a püspök. És örülhet a síró gyermek is. Egyelőre csak annak, hogy nem rossz helyre épült az otthon. Mert így még van lehetősége arra, hogy egyszer ne kelljen majd tovább menekülnie. Talán lesz egy hely, ahol megállhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.