galéria megtekintése

Szégyen

9 komment

A szerk.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hétfői konferenciáján nagy kínban volt Doncsev András, az alap alelnöke, amikor arra kellett volna egyenes választ adnia, hogy a kultúrát sújtó megszorításoknak kik a felelősei. A pozíciója nem engedi meg neki, hogy a kormányfőre valljon, és végre nagy nyilvánosság előtt is kimondja a nyilvánvalót: a kormányzati sikerpropaganda (Magyarország jobban teljesít) és a valóság között (nincs pénz) áthidalhatatlan szakadék tátong.

Nem mondhatja ki, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a kultúrpolitikáról és annak finanszírozásáról kézivezérelt módon dönt Orbán Viktor és szűk köre. Nem mondhatja ki, hogy Orbánnak és szűk körének nem fontos a magaskultúra, s azt sem bírálhatja, hogy a kormányzat prioritási listáján előkelőbb helyen áll egy fesztiválnak elnevezett tömegrendezvény, mint egy színvonalas irodalmi réteglap.

Mik a fontosabbak az ország jövője számára? A pár napos fesztiválok, ahol összességében sok százezren szórakoznak és felejtenek vagy az igényes folyóiratok, amelyeknek az olvasottsága csak ezrekben mérhető? Orbánék ezt az értelmetlen kérdést tették föl maguknak, és mindannyiunk sajnálatára meg is válaszolták: a közpénzeket átcsoportosították  a fesztiválokra, és hagyták a kulturális lapokat, hadd fulladjanak meg éltető források nélkül.

 

Nem, Doncsev András mindezt nem mondhatja ki, pedig ha valaki, ő azon kevesek közé tartozik, aki rálát a belső folyamatokra. Pontosan látja, hogy a kormány kultúrpolitikája nem szolgálja a magyar kultúra ügyét, és értjük, hogy pozíciójában ezt miért nem teszi szóvá. De azt nem értjük, hogy miért asszisztál hozzá. Ez a tájékozott, nyelveket beszélő, okos ember, aki hazulról az irodalom szeretetét hozta magával, miért nem mondja ki, hogy elég volt?

Miért hagyja, hogy az ő nevével forrjon össze mindaz, ami nem az ő szégyene?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.