galéria megtekintése

Szégyen

1 komment

Daróczi Gábor

A modern újságírásnak hála hétfőn szinte percnyi pontossággal követhettük az Országos Roma Önkormányzat sokak – például a szívinfarktus gyanújával kórházban lévő elnöke és hívei – által törvénytelennek tartott, szégyenteljes rendkívüli közgyűlés minden mozzanatát.

A RomNet hírei szerint úgy tűnik, hogy estére az ordibálás és gyűlölködés csillapodott annyira, hogy a Fidesz–Lungo Drom és az ellenzéki felek közösen pecsételték le az ORÖ irodáit, és terveik szerint addig, amíg a kormányhivatal igazságot nem tesz közöttük, ki sem nyitják.

Sajnos azonban megválasztott képviselőink ezt – úgy látszik – nem hallják, és továbbra is nagyon rossz úton járnak, amikor a romáktól kapott szavazatokra hivatkozva az eddigi formában képzelik el a romák érdekvédelmét. Mert félreértés ne essék, a mindenkori kormány által az ORÖ-nek adott programok működtetése (jelen esetben a hazai és uniós források széttalicskázása) nem érdekvédelem. Ami most folyik, nem más, mint a hazai nagypolitika szégyentelen koppintása: hiszen képviselők arról döntenek, hogy családtagjaikra nem vonatkozik az összeférhetetlenségi szabály. Hiszen választásra készülve nyílt szavazatvásárlás folyik közpénzen. Hiszen a szálakat nyíltan vagy a háttérből irányító vezető gyakorlatilag sohasem áll ki nyílt vitára senkivel. Hiszen bármikor bármihez gyártanak ideológiai magyarázatot is, és van egy felettes hatalom, akihez védelemért, hitelért és ideológiai támogatásért lehet fordulni.

 

Pedig az lenne igazán fontos, ami nem történik meg az ORÖ ­berkein belül. Egy normális országban az lenne a normális, ha 700-800 ezer ember a nagy állami rendszerekben és programokban létszámának, társadalmi súlyának és szociális problémáinak megfelelő mértékben szerepelne. De ezekben a nagy rendszerekben a romák sohasem a dolgok alakítói, sohasem érdemi tárgyalópartnerek, hanem kizárólag a döntések vesztesei, a lemaradottak vagy legjobb esetben a „felzárkózók” lehetnek. Miért nem beszél az ORÖ vezetése vagy pláne maga Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott arról, hogy iszonyatosan igaz­ságtalan és a leszakadást tovább növelő lépés a családi otthonteremtési kedvezmény feltételrendszereinek kialakítása, mert a közmunkásokat, az átlag alatt keresőket és ezzel a romák döntő részét kizárja a kedvezményezettek közül? Miért nem mond semmit arról, hogy minden mérvadó kutatás szerint a magyar oktatási rendszer egyre jobban növeli a szegények és egyben a romák lemaradását; hogy a rezsicsökkentésnek nincs kézzelfogható haszna ott, ahol nincs gáz, csak szén és fa, melyek ára inkább nőtt, a szo­ciális tüzelő mennyisége pedig közel sem fedezi a szükségleteket. Sokak szerint az is megérne egy ajtócsapkodást a Miniszterelnökségen, hogy a romák a történelem során már két földosztásból is kimaradtak, és itt a remek lehetőség, hogy az ORÖ saját földterületeket szerezve szociális gazdaságokat indítson be. Vagy ­miért nem szól senki egy szót sem azért, hogy a közmunkások helyzete értelmezhetetlen a munka világába történő visszaintegrálás során, hogy a közmunkáért nem adják meg a minimálbért, és közmunkások foglalkoztatóinak a munka törvénykönyvét sem kell betartaniuk?

A sokfelé töredezett romatársadalom összetartásában is lenne szerepe az ORÖ-nek. Egy normálisan működő rendszerben az ORÖ lehetne a terepe annak, hogy a roma ügyekkel foglalkozó civilek, szakmai programokat megvalósító – de nem a Fidesz alá rendelt – szervezetek szakmai véleményt alkothassanak fontos dolgokról. Például arról, hogy az EU-s pénzek felhasználásában hol lennének a romatársadalomnak leginkább lehetőségei. Ezzel az ORÖ a maga – igencsak hiányosnak látszó – szakmai oldalát is megerősíthetné.

Minek van nekünk hivatalos érdekvédelmünk, ha hallgatásával, tétlenségével és teszetoszaságával csak asszisztál ahhoz, hogy másodrangú állampolgárok legyünk?

Ennek kapcsán persze felmerül az is, hogy helyes volt-e a nemzetiségi önkormányzatiság egész rendszerét létrehozni 1993-ban. Az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján: ­van-e nekünk, romáknak önkormányzatunk, mely minden helyzetben a legrosszabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező csoportok helyett vagy mellett „száll be a ringbe”; vagy a mindenkori kormánynak van inkább egy szervilis, némi hatalommal és személyes előnyök biztosításával, de egészen biztosan gombokért megvásárolható szavazatmaximáló, választásokra mozgósító intézménye? Félő, hogy a kérdés ­költői.

Egy dologban azonban biztosak lehetünk: az ORÖ-bohózat lassan, de biztosan a végéhez közeledik, mert vagy a kormányhivatal döntése a jogszerűtlen működésről, vagy az Emmi vizsgálódása a 12 gyanúsnak tartott ügyben, esetleg az Európai Csalás Elleni Hivatal átfogó vizsgálata pontot fog tenni az ORÖ működésére. Ezzel együtt várható, hogy a teljesítés nélkül pénzeket felvevő ORÖ-s döntéshozók, családtagjaik és bőségesen fizetett nem roma „udvari beszállítók” csuklóján ott lesz a megérdemelt szégyenbélyeg.

A mai kommentekben romák részéről legtöbbször előforduló szó a szégyen volt. Pontos, igaz, ­találó. Csakhogy ez nem kizárólag a mi szégyenünk. Hanem az egész társadalomé.

A szerző a Romaversitas igazgatója

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.