galéria megtekintése

Szégyen

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Ha emberséges politikát folytató, humanista kormányunk volna, akkor a debreceni menekülttáborban kialakult helyzetre nem kellene sok szót vesztegetni. De miután nem ez a helyzet, újra és újra el kell mondani: Debrecenben csak menekültek vannak (sajnos egyre növekvő számban), de veszélyhelyzet nincs. Ami viszont van: politikai verseny a Fidesz és a Jobbik között, amely egymással versenyezve uszítja a népet, és szerencsétlen sorsú emberek ellen hergeli a magyar társadalmat puszta szavazatokért.

Az igaz, hogy a debreceni Sámsoni úton az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a befogadottak száma. A cívisváros utcáin újabban gyakran látni akár harminc-negyven fős csoportokat, amelyek rendőri kísérettel gyalogolnak a tábor felé. Otthonukból elmenekült gyerekek, nők és férfiak mennek az úton éjjeli órán. Soha ennyi migránst nem láttam itt, mint mostanában. Ám a menekülttábor környékén mindig van rendőr. S nem elhagyatott utcáról van szó: a táborral éppen átellenben fél tucat (!) autókereskedő működik, a 471-es úton pedig igen nagy a forgalom. Aki most ezt az környéket úgy állítja be, hogy itt csapatostul garázdálkodnak a külföldiek, az hazudik. Hetente több alkalommal megyek arra, és soha nem tudok úgy végigmenni a Sámsoni úton, hogy legalább két-három gyalogos rendőrt és egy rendőrkocsit ne látnék – a minap még igazoltattak is, s mivel a menekülttábor felől kanyarodtunk ki, megkérdezték, nem bújtatunk-e menekültet a csomagtartóban. Nem bújtattunk.

Akik azt állítják, hogy a menekülttábor környékén lakókat aggodalommal tölti el a menekültáradat, igazat mondanak: elvégre a Sámsoni úton élők fejében természetesen megfordul a gondolat, hogy vajon biztonságos-e egyedül útnak engedni a gyereket, ha az első sarkon hat-nyolc furcsa öltözetű és különös beszédű idegenbe botlik. De azok a politikusok, akik ezekben a furcsa öltözetű és különös beszédű idegenekben bűnözőket láttatnak a társadalommal, aljas és tisztességtelen emberek, akik kihasználják a városlakók félelmét és aggodalmát. Az igaz, hogy az elmúlt egy-két évben a menekültek között voltak bűnelkövetők. Hogyne lettek volna. Minden közösségben vannak. De az én szememben az is bűnöző, aki politikai haszonszerzésből az összes menekültet veszélyes embernek láttatja.

 

Ha nekem nem hisznek, higgyenek a legfrissebb adatoknak: Debrecen rendőrkapitánya, Uzonyi Attila ezredes a közelmúltban tartott közgyűlési meghallgatásán közölte, hogy a város közterületein elkövetett bűncselekmények száma több mint 31 százalékkal csökkent, a menekülttábor környékének közbiztonságát kiemelt feladatként kezelik, ott a készenléti rendőrség hat (!) dolgozója a nap 24 órájában teljesít szolgálatot. Ha pikírt akarnék lenni, azt mondanám: a rendőri jelenlét szempontjából Debrecenben jelenleg a Sámsoni út a legbiztonságosabb. De nincs okom viccelni. Szégyellem magam a magyar kormány miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.