galéria megtekintése

Szégyellni fogjuk

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A kormány bevándorlással kapcsolatos plakátkampánya látszólag célt téveszt,mert a magyar szöveget a hozzánk érkezők nem értik. Nem is a határok közelében helyezték el a feliratokat, hanem a városokban és az utak mentén. Hogy a választó lássa.

Jól értik a tegező formájú nacionalista kormányfenyegetést azok a máshonnan származó emberek is, akik évtizedek óta itt élnek, és mint a budaörsi egészségközpont szudáni származású orvos igazgatója fogalmazott: magasra emelték az ország zászlaját. Bicskei körzeti orvos kollégája a kormány intézkedései láttán már meg is tette a lépéseket azért, hogy a családját Angliába költöztesse. Nem a fizetés miatt. Mindketten úgy érzik, hogy bőrszínük alapján veszély fenyegeti őket az országban. Elvárható volna pedig, hogy Magyarország ne úgy bánjon a határaira érkezőkkel, és ne is úgy beszéljen róluk mint a kivert kutyákról. Hanem például úgy, ahogyan Szent István király gondolta: „Fogadd be az idegent!”

Orbán Viktor nem olvasta az Imre herceghez írott királyi intelmeket, vagy ha igen, másfajta történelmi időszak premisszáit tartja követendőnek. Nem a türelemre, és nem is a befogadásra ösztönzi a magyarokat, hanem a történelmi kudarcok zavaros magyarságképére: a vélt nagyság, a különbségtétel és más népek lenézése vezérli, a szolgalelkű adminisztrációt pedig ráereszti azokra, akikről ő mondja meg, ki a menekült, ki a potens vérszívó.

 

A két orvos, aki magára vette az aljas kampányt, magyar állampolgár. Jól tudnak a nyelvünkön, idenősültek, egyikőjük unokáját Botondnak hívják. Mégis a távozáson tűnődnek. Mert félnek azoktól az indulatoktól, amelyeket Orbánék gerjesztenek. A plakátkampány nyomán attól is kell tartani, hogy futni kezd tőlünk nemcsak a fiatal generáció, de az intellektus is. A gondolkodó szellem itthagyja a bugris kivagyiság romhalmazát.

Az egyik orvos szerint a magyarok egyszer szégyellni fogják, ami most itt történik. Sokan már most szégyelljük. Mit gondoljunk arról a kormányról, amely a szélsőjobbal való összekacsintást kék színű hazug plakátokon hirdeti, magyarul és sértő szándékkal? Látjuk az internet egy részének lázadását, és azokat, akik az adófizetők pénzéből kotyvasztott idegengyűlölő maszlagot letépik a szörnyű plakátokról. De a fölháborodásunk nem tartja vissza a távozni készülő „idegeneket”.

Azt is elérik, hogy a szudáni származású, de 45 éve itt gyógyító orvos mellett (aki magyar sebészeket tanított a ma már rutinnak számító hasi laparoszkóp használatára) kényelmetlenül érezheti magát az a Zalaegerszegen díszpolgárnak választott (damaszkuszi születésű) palesztin szívsebész, Alotti Nasri is, aki élete jelentős részét egy jordániai menekülttáborban töltötte. Papp Lajos örökké mosolygó tanítványa nem fogad el hálapénzt, s eddig több ezer életmentő műtéten jutott túl. Ha Orbánékon múlott volna, soha nem jöhetett volna Magyarországra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.