galéria megtekintése

Szegény Gábriel

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 06. számában
jelent meg.

Herényi Károly
Népszabadság

Szegény Gábriel! Rájár a rúd. Nem elég, hogy 1944-ben, arkangyal létére, a legyőzhetetlen létére nem volt képes Mária országát a reá lecsapó birodalmi sastól megvédeni, egyéb huncutságokat is elkövetett. Az igazhitűek szerint ő maga volt az, aki a hetedik században személyesen diktálta Isten szavait Mohamednek, az iszlám hit alapítójának

Akkor én most nem tudom, Gábriel valójában melyik csapatban focizott, de Mohamed követői egyedül őt,Mohamedet ismerik el Isten akaratának közvetítőjeként. Semmi bajom az iszlámmal, főleg a magyarországi tagozatával. Éljenek és virágozzanak ők is, ezt mondatja velem apámtól örökölt vallási pluralizmusom.

Gábriel mai hívei a magyar parlamentben, amikor 2012-ben a bevettnek minősített egyházak sorsáról döntöttek, akkor Magyarországi Iszlám Tanácsként a Magyarországi Iszlám Közösséget is ebbe a kategóriába sorolták. Ez még nem okozna zavart, csak azzal a kiegészítéssel, hogy kiesett viszont a bevett egyházak sorából a szegények papja, Iványi Gábor által alapított Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

 

Tőlük az egyház minősítést, ahogy egykor az Egyházügyi Hivatal, a Fidesz-kétharmad is megvonta. Az elutasítás indoka, hogy Iványi Gábor közössége a társadalom egészére vetítve csekély hasznosulással végzi munkáját, és az állammal való kellő együttműködés sem remélhető tőle. Ennek jegyében próbálta a felsődobszai polgármester a maga eszközeivel és a Klik egyetértésével a MET-et kiszorítani a négy település gyermekeit oktató iskola működtetéséből.

Még ezen sem lepődnék meg, annak ellenére sem, hogy a jelenlegi miniszterelnök két gyermekét Iványi Gábor keresztelte meg. Mikor tévedett Orbán? A keresztelésnél vagy most? Végtére egy ilyen, vallási ügyekben is zavaros, a megépült stadionokért Istennek hálálkodó ember esetében mindegy.

Ami meglep, a politikai-katolikus testvérek végtelen toleranciája. No nem például a melegekkel, hanem a muzulmánokkal. Történt ugyanis, hogy nem is oly rég a KDNP tagjává fogadták az Iszlám Vallási Közösség elnökét, aki a Jobbikkal sem áll hadilábon. Hogy a barátság mély, azt tanúsítja, hogy az antiszemitákkal nyíltan közösséget vállaló (Szentmihályi Szabó Péter nagyköveti kinevezését támogató) párt tartósan befogadó az iszlamistákat illetően.

A KDNP, nyilván a koalíciós szolidaritás jegyében, hallgatott, amikor egyesületté fokozták le Iványi Gábor egyházát, és hallgatott a felsődobszai iskola ügyében is. Mert mindez szerinte rendjén való. Sőt hallgat akkor is, amikor a Magyar Iszlám Közösség oktatási szervezete, alapítványa egyre több hátrányos helyzetű település közoktatási intézményét veszi át kezelésbe és működtetésre, mert ez szerinte rendjén való. Hogyan is van ez?

A magyar történelmi egyházaknak a busás költségvetési támogatás és a szapora adóforintok ellenére ilyesmire nincsen pénzük? Ha erre, a legfontosabbra, jövőnk zálogára, az oktatásra nincs, akkor mire van? A történelmi egyházak szégyenére Szent István és Mária országában a hazai muzulmánok segítségére szorulnak az önkormányzatok oktatási intézményei? Iványiék meg nem kellenek?

A KDNP szerint tehát rendjén való, hogy Északkelet-Magyarországon már csaknem háromezer gyermek iszlám fenntartású iskolákban tanul. Ugyanis az Új Esély Oktatási Központ mögött, ahogy a HVG kiderítette, a Magyarországi Iszlám Közösség áll. Mária meg lesütött szemmel, pironkodva hallgat az ő országában, és csendben, hogy a vezér meg ne hallja, elnézést kér a Szegények Papjától. Mást, a vezérrel szemben, ő sem tehet.

                                                                                 ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.