galéria megtekintése

Széchenyi is kockás ingben

A volt államtitkár felháborodott, hogy az egyik iskola a Széchenyi-szoborra kockás inget adott. Én sem repesek az örömtől, ha egy szobrot felöltöztetnek, de a tüntetők követelései annyira összhangban vannak Széchenyi gondolataival, hogy ez a tett megbocsátható.

A legnagyobb magyar Béla fiának 1857 novemberében megfogalmazott intelmeiben rámutat, hogy az oktatási intézményekben a „legvaskalaposabb alapossággal annyi szalmát rágatnak és nyeletnek a diákokkal, hogy minden könyvtől megundorodnak". A „kockás ingesek" is ezt az undort akarják megszüntetni, ezért lépnek fel a diákok túlterhelése ellen.

A gondolkodás halála a sok „szalma" fogyasztása. A tanárok és szülők jól látják, hogy a gondolkodás fejlesztése a járható út. Széchenyi a Budapesti por és sár című írásában kifejti, hogy „nem a sok tanulás, könyvelnyelés, tudományt magába tömés fejti ki az embert valódi higgadt okosságra, de a gondolkodásnak tisztasága, mélysége".

 

A kormány nem Széchenyi útmutatását követte, amikor felforgatta az oktatási rendszert. Ő ugyanis hangsúlyozza, hogy „mindent ki kell előbb tervelni, elő kell készíteni és megalapozni". Széchenyi a Világ c. köny­vében hangsúlyozza, hogy „opposítióra (szembenállásra – T. I.) a legnagyobb szükség van, mert a Való csak elmesúrlódások árán szokott lépni a halandók közé". Egy hírlapi cik­kében pedig ezt olvassuk: „minél többen nyilatkoztatják ki véleményüket, annál bizonyosb annak sikeres végrehajtása".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.