galéria megtekintése

Szebenics és az Orbán fiú

12 komment


Kácsor Zsolt

A nyolcvanas években, azokban a boldog és gondtalan ­állampárti ­időkben, amikor Magyarország Moszkvával a háta mögött állt szemben a beteges polgári allűrjeire oly büszke Nyugattal, a fiatal Szebenicset rövid, ám eseménydús titkos­szolgálati pályafutása során maga a legendás hírű Kettő Pista bácsi próbálta bevezetni a hivatás rejtelmeibe. Személyesen a szakma nagy ­öregje, aki azokban a boldog és gondtalan években még nem is volt igazán öreg. Még alig múlt ötven. De tekintélye folytán már akkor is mindenki bácsizta, még a nála idősebbek is, ő azonban mindenkit elvtársnak szólított, a hentestől kezdve a postáson át a főnökéig, ráadásul kivétel nélkül mindenkit magázott, még az akkoriban csikókorú Szebenicset sem tegezte. A nagy öreg a nem túlságosan sikeres együttműködésük időszakában szigorú következetességgel elvtársazta a fiatal kollégát, s kérdésekkel zaklatta.

– Szebenics elvtárs, nagyon ismerős nekem a neve – dünnyögte ­Kettő Pista bácsi, amikor először összeültek egy presszóban, hogy a „kettejük dolgát" úgymond átbeszéljék. – Nem a Sztálin Akadé­mián végzett a maga apja?

– Nem – válaszolta Szebenics, mire az öreg rádörrent:

 

– De igen.

Csönd lett erre, s Kettő Pista bácsi figyelmesen nézte Szebenics arcát, amint lassan vérvörösbe vált.

– Úgy értem, hogy tényleg nem – hebegte Szebenics. – Nem az apám tanult ott, hanem az öccse. A nagybátyám.

– Ja, vagy úgy – bólogatott az öreg, majd elmélázott a boldog és gondtalan időkön, amikor kiemelte őt a párt, s a Sztálin Akadémiára küldte tanulni, ahonnan egyenes út vezetett az ÁVH-hoz. S kifényesedett tekintettel mesélte Szebenicsnek, hogy az ÁVH-nál is együtt szolgált ő azzal a kedves barátjával, azzal a Szebenics nevűvel.

– Akkor hát az nem a maga apja volt, Szebenics elvtárs? – kérdezte Kettő Pista bácsi a presszóban az első megbeszélésük során, mire Szebenics töredelmesen még egyszer beismerte, hogy nem, az a Szebenics nem az apja volt, hanem a nagybátyja. Ez van, egyenes ágon hős felmenőket sajnos nem képes produkálni, csak efféle oldalági hősöket. Így fogalmazott, mire ­Kettő Pista bácsi figyelmeztetőleg felemelte az ujját:

– Nincsenek hősök, Szebenics elvtárs! Jól jegyezze meg. Nincsenek hősök.

Kettő Pista bácsitól Szebenics a vele töltött másfél év alatt sok mindent megtanult, amiből sok mindent el is felejtett, de az benne visszhangzik még ma is, hogy „nincsenek hősök, Szebenics elvtárs, ezt jól jegyezze meg". Ezt tényleg jól megjegyezte. Máig emlékszik rá, ahogy Pista bácsival állnak ők ketten Nagy Imre és társai temetésén a Hősök terén 1989-ben, s a szónokokat hallgatják, s egyszerre csak ­figyelmesek lesznek egy borostás képű, izzó tekintetű fiatalemberre, aki Szebenics szerint a legjobb beszédet mondta.

– Ügyes ez az Orbán gyerek – jegyezte meg, de amaz hümmögött, hümmögött, majd egyszerre csak kibökte, hogy ő már régóta ismeri ezt a fiút.

– Honnan, Pista bácsi?! – nézett rá Szebenics, mire a szakma nagy öregje azt dünnyögte, hogy maga most mit csodálkozik, Szebenics elvtárs, annak idején a Sztálin Akadémia tele volt ilyenekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.