galéria megtekintése

Szebenics és az áruló

1 komment


Kácsor Zsolt

A magándetektív lebuktatta a legjobb barátját, de nem akarta. Tényleg nem. Nem úgy indult Szebenics péntek estéje, hogy a barátját le fogja buktatni. Egy ügyfelével adódott rövidke találkozója, mindössze félórás szeánsz egy jól fizető munka lényegtelen részelemeként, Szebenicset nem is érdekelte, hiszen sietett utána a Calico Pubba, ahol a legjobb barátja már várta. Szebenics nem érezte jól magát, s végre ki akarta beszélni vele a bajt.

Igaz, nem tudta, hogy mi a baj. Éppen erről akart beszélni, a bajról, amiről a pszichiátrián nem lehet. Ott a probléma szóba sem kerül. Nem jut rá idő. Bemegy az ember, megnézik a gépben, hogy mit szed, fölírják neki, aztán mehet. Öt perc az egész. Na jó, három. Szebenics ki akarta önteni a szívét, és a barátjában megbízott. Tudta, hogy a háta mögött nem neveti ki, és Szebenicsnek ez nagyon fontos volt. Erről is beszélni akart a pszichiátrián, az állandó nevetésről a háta mögött, de nem lehetett, erről sem lehetett. Úgy érezte, hogy az emberek összesúgnak a háta mögött, s kinevetik, egyszer a pszichiáternek – mintha mellékesen – megemlítette, kapott is rá gyógyszert, ami hatott, de nem használt.

A háta mögött utána valamivel halkabban nevettek. Milyen jó volt erről őszintén beszélni a legjobb barátjával. Rendelték a köröket, ittak, s Szebenicsnek megeredt a nyelve. Néha kiment cigarettázni a söröző elé, a megdermedt fákat nézte, beleszagolt a télbe, s összeszorult a mámoros boldogságtól a szíve: milyen jó élni! Ez a gyógyszer hatása volt. Az igazság az, hogy nincs boldogság, gyógyszerre pedig nem szabad inni. De hát mi mást lehet csinálni, ha egyszer nincs boldogság. A barátja vigasztalta. Ne hülyéskedj, öregfiú, mondta, akkor kezdj aggódni, ha horizontális leszel és hideg, de addig minek. Utána meg mindegy. Ezt mondta, nevetett, s Szebenics megörült neki, hogy a barátja szemben ül vele, s nem a háta mögött.

 

Milyen jó, ha az embernek ilyen jó barátja van, dünnyögte Szebenics odahaza éjjel, amikor kiszáradt szájjal észhez tért, s az éjjeliszekrényből előkotort egy szál cigit. Nem tudott visszaaludni, az okostelefonján kezdte olvasgatni a híreket, aztán észrevette a hangrögzítő alkalmazást. Nahát, nahát. Azt meg elfelejtette kikapcsolni, amikor elbúcsúzott az ügyfelétől a Calicóba menet. A munka során rutinból rögzít minden megbeszélést.

Korábban diktafont használt, de újabban okostelefonnal dolgozik: bekapcsolja a hangfelvevő alkalmazást, és a kütyüt a zakója belső zsebébe teszi. Ezt csinálta az ügyfelénél is. De utána elfelejtette kikapcsolni. Működött a felvevő a sörözés alatt, s Szebenics kíváncsiságból belehallgatott. S egyszerre csak azt hallotta, hogy – míg ő odakinn éppen cigizik – a barátja telefonál. S azt magyarázza a feleségének, hogy mindjárt indul haza, de „ezt az idióta Szebenicset nem tudom lerázni, órák óta hallgatom a ­hülyeségeit". S megjegyzi a barátja, hogy „ez a marha már megint a depressziójáról nyafog, és összevissza hazudozik mindenféle kémsztorikat".

Nem hívta a barátját hónapokig. Március végén azonban megcsörrent a telefonja. Az áruló volt, s azt kérdezte vígan, hogy mi van, te még élsz, öregfiú?

– Dehogy élek – válaszolta Szebenics, s érezte, hogy nem. Tényleg nem. Aztán lerakta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.