galéria megtekintése

Szebenics és a szennyes

2 komment


Kácsor Zsolt

Egy este, amikor a magándetektív hazaért, nem talált otthon senkit és semmit: a felesége búcsú nélkül elment. S vitte magával a gyereket. Vitte a ruháikat, a játékokat, az összes plüssállatot, a gyerek kedvenc tányérját, poharát, kanalát, egyszóval mindent vitt, mindent, kipakolta a lakást, és ment. Szebenics füttyentett, ejha, milyen szépen eltüntette a nyomokat a nő, ez profi munka volt, gondolta, egy szakember sem csinálta volna jobban. De hát vitte a gyereket is.

Ki kellett volna derítenie, hogy hová lettek. Végül is ez volt a munkája évtizedek óta: szaglászott mások után. Aznap este azonban meg sem tudott mozdulni. Ült a kiürített gyerekszoba közepén, a plakátok helyét nézte a falon, nocsak, onnét egy Bogyó és Babóca hiányzik. Milyen feltűnő, hogy nincsenek itt, pedig ki nem állhatta őket. Mármint nem a gyereket és a nőt, hanem Bogyót és Babócát, ezt a két ellenszenves, öntelten vigyorgó hülyét. Ezt gondolta róluk, de közben szégyellte magát, mert a gyerek Bogyó és Babócát imádta, s megsiratta őket, ha bajba kerültek.

Szebenics agyán átfutott, hogy telefonálnia kellene a nőnek. Megkérdezni, hogy mikor ér haza a gyerekkel, s mi legyen a vacsora. Már nyúlt a telefonhoz, amikor ráeszmélt, hogy a nőt hiába hívná, éppen azért ment el, hogy ne hívja többé. Akkor az agya, mint egy automata, hűvösen számba vette a tennivalókat. Mentők, rendőrség, gyámhivatal, ügyvéd, ez az első kör, aztán jön a neheze, a családi kör, ahol a viszonyokat nem a hivatali átfutási idő szabályozza.

 

Aztán azon vette észre magát, hogy éjfél felé jár, ő a konyhában könyököl, bal felől egy üres rumos üveg néz vele szembe, jobb felől pedig egy kés. A Sabatier által gyártott, igazán jó minőségű konyhakés, amelyet Szebenics a francia rokonságától kapott nászajándék gyanánt. A marhák, gondolta a házasságkötése napján Szebenics, kést adni az esküvőre, hát mekkora marhák ezek a ­franciák, de aznap éjjel, amikor a konyhában ült, és Madame ­Sabatier fényesen csillogó, élesre fent testét nézte, igazat adott a franciáknak: ha egy férfinak végezetül késre van szüksége, nem érheti be olcsó, nevenincs vacakkal. Zavaros szemmel nézte a kést, majd megmarkolta, s már akkor tudta, hogy nem fogja megtenni, amikor a nyaki ütőeréhez szorította a pengét, mert abban a pillanatban, amikor Madame Sabatier a bőréhez ért, Szebenicsnek eszébe jutott a gyerek. Éppen abban a korban van, amikor mindenre rákérdez. Vajon mit válaszol neki, ha majd megkérdezi tőle, hogy apuci, miért folyt a véred el? Mit mond akkor neki? Miért folyt el a véred, apuci, miért? Mekkora egy marha vagy, Szebenics, dünnyögte Szebenics, s letette a kést.

A nyakából szivárgott a vér, felszíni hámsérülés, nem komoly, lehúzta hát a véres ingét, s mint egy automata, ment be a fürdőszobába, vitte be a lába, s a véres inget dobta el. Bele a gépbe. Akkor vette észre, hogy a mosógépből elfelejtett kipakolni a nő. Benne maradt a gyerek néhány ruhája, köztük egy kék pöttyös valami. A nevét nem tudta, mert Szebenics a kislányruhák nevét nem tudta megjegyezni. S akkor beindította a létező leghosszabb programot, majd odahúzott egy széket a mosógép elé, s bámulta, mint mások a tévét, nézte az üvegen át, ahogy forog valami, s odabenn lassan összepréselődik, aminek nevét se tudni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.