galéria megtekintése

Szebenics és a halál sodra

0 komment


Kácsor Zsolt

A helyszínelők között volt egy ötvenes, kövér férfi, aki jól ismerte Szebenicset, csak hümmögött hát, amikor a magándetektív holttestét meglátta. Nem látszott az arcán meg­lepetés.

De Szebenics arcán sem.

A magándetektív a kádban feküdt, még zubogott a fürdővize, amikor rátaláltak. Ez vezetett a nyomára. A kiömlő víz elárasztotta a fürdőszobát, majd a lakást, kifolyt a bejárati ajtó alatt a lépcsőházba, elöntötte az alsó emeletet, de hiába dörömböltek a lakók a patak forrásánál, Szebenics lakásának ajtaján, a magándetektív nem jött elő, telefonját pedig nem vette fel. Kihívták a rendőröket, ők találtak rá. A halott a kádban feküdt, bal felkarján az erek széles vágásokkal hosszában fel voltak hasogatva. Az összes vér elfolyt a testéből, de ő maga ezen csak röhögött. A helyszínelők legalábbis úgy látták, hogy röhög: a vicsorgás az arcán torz vigyorrá fagyott. Az az egykedvű képű, jó ötvenes, kövér nyomozó, aki ismerte Szebenicset, zsebre dugott kézzel állt előtte, és azt dörmögte: érezte, hogy ez lesz a vége. Lecsúszott az öregfiú, lehetett tudni, hogy nem lesz jó vége. Szebenics a kádban bólintott. Egyetértett a nyomozóval, ő is tudta, hogy nem lesz neki jó vége, nem lehet nem rossz a vége, ha az ember azt akarja, hogy vége legyen.

 

Arra persze Szebenics sem számított, hogy éppen a Nagyfőnök teszi el láb alól, de így kellett lennie, utólag belátta. Logikus, bólogatott Szebenics, nagyon is logikus. Ha ez ember milliókkal tartozik egy maffiózónak, de a pénzt nem adja meg, le sem dolgozza, sőt azt vágja a maffiózó úr képébe, hogy a kurva anyádat, nagyon is logikus, hogy rossz vége lesz. Úgyhogy amikor a magándetektívet egy este három nagydarab ember felkereste, és ő megértette, hogy itt a vége, még meg is örült, hogy a problémát nem neki kell megoldania. Utólag szívesen elmesélte volna egy sör mellett a Calico Jack Pubban, hogy betörtek hozzá hárman, betapasztották a száját, megfogták, mint a kötözött sonkát, betették a kádba, s rányitották a vizet, mint ha csak fürödne. És felvágták az ereit.

A rendőrségen az ügyét gyorsan lezárták közigazgatási eljárásban: megállapították, hogy idegenkezűség nem történt. Pedig az az ötvenes, kövér nyomozó, aki harminc évet húzott le a szakmában, s látott már néhány öngyilkost, azonnal tudta, hogy Szebenics nem készült fürödni. De jobbnak látta, ha ezt a kérdést nem feszegeti. Minek is? Feltámad attól a barátja? Nem támad fel. Így hát a halott mellett állva igyekezett nem észrevenni azt az ellentmondást, hogy fürdés előtt az elhunyt csak a hideg vizes csapot nyitotta meg. A meleget nem. Márpedig olyan öngyilkost ő még nem látott, aki egy kád jéghideg vízbe képes lett volna beleülni. Eret elvágni, azt igen. De hideg vízbe ülni, azt már nem. Tudja minden öngyilkos ezt. A kádban Szebenics helyeselt. Nézd csak, mutatta a kollégának, itt vágtak fel engem, látod? Itt vágtak belém egy konyhakést, amit aztán mellém dobtak a kádba. De nem volt rá érkezése, hogy az utolsó kalandját nagy röhögve részletesen elmesélje, mert mire kikászálódott volna a hideg vízből, hogy öltözzön, s induljon végre sörözni, addigra elfolyt a vére, vicsorgása pedig torz vigyorrá fagyott – látod, ilyen az ember, amikor a vége hidegen elso­dorja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.