galéria megtekintése

Szebenics és a fideszes ördögfiókák

0 komment


Kácsor Zsolt

Szebenics, aki a titkosszolgálatnál megbízható, pontos és fegyelmezett munkaerőnek számított, a nyolcvanas évek végén azt az operatív feladatot kapta, hogy épüljön be a Fideszbe, s a megbízásnak alig pár hónappal később eleget is tett.

Teljesítményét a közvetlen fölöttese, Kettő Pista bácsi kimagaslóan jónak találta, az öreg azt sajnálta csak, hogy ő maga már elmúlt harmincöt éves, így sajnálatos módon nem léphetett be a Fideszbe Szebeniccsel együtt. Pedig kíváncsi lett volna azokra a „híres ördögfiókákra" közelről. Régi vágású, meggyőződéses, hívő kommunista volt, így az évek múlásával egyre nagyobb rokonszenvvel figyelte a Fidesz tevékenységét.

– Milyen kár, hogy kilencvennégyben el fognak tűnni a süllyesztőben – mondta Szebenicsnek, aki nem értette, hogy a fideszesek miért tűnnének el a süllyesztőben, s miért éppen kilencvennégyben, de az öreg legyintett.

 

– Maga csak most lett fiatal demokrata, Szebenics elvtárs – tette hozzá –, maga még semmit sem ért.

Egy presszóban ültek, kávéztak, s Szebenics arról tájékoztatta a fölöttesét, hogy sikeresen lezajlott a tagfelvétel, amely sokkal könnyebben ment, mint gondolta volna. A párt illetékes alapszervezete egy cukrászdában ült össze, ahol három jelölt felvételéről döntöttek, s Szebenicset a jelenlévők egyhangúan támogatták. Megbízható, pontos és fegyelmezett fiatalembernek ismerték meg, akinek az aktivitását kimagaslóan jónak találták. Azt pedig különösen nagyra értékelték, hogy az 1989-es pekingi vérengzés miatt szervezett éhségsztrájk idején Szebenics együtt tiltakozott a fideszesekkel. Igaz, Kettő Pista bácsi emiatt letolta. Az éhségsztrájkolókról ugyanis képes riportok jelentek meg a lapokban, s az öreg nem szerette volna, ha „Szebenics elvtárs" úgymond reflektorfénybe áll. Ő még a régi Sztálin Akadémián tanult, ott nem szerették az ilyesmit.
– Nem azt mondtam magának, hogy a címlapra! Hanem azt, hogy a Fideszbe! – dörögte az öreg, mire Szebenics bűnbánón bólogatott.

Amúgy a tagfelvételi gyűlésen a másik két jelöltet is fölvették, amin Szebenics kissé csodálkozott. Az egyik egy harminc év körüli sportoló volt, aki vélhetően a zoknijában hordta az agyát, s akiről Kettő Pista bácsi vigyorogva mesélte, hogy két éve – az utolsó pillanatban – beléptették az MSZMP-be is. A másik jelölt egy egyetemista lány volt, szőke hajjal, formás alakkal, ­angyalian kék szemekkel. Ő is ­éhségsztrájkolt a kínai pártvezetés véres akciója után. A diákok halála miatt könny­ben úsztak az angyalian kék szemek. Szebenics több mint húsz évvel később, 2011-ben látta újra őt, amikor a kínai miniszterelnök Budapestre látogatott. A híradó a magyar kormányfő kíséretében mutatta a nőt.

– Nahát, milyen jót tett neki az éhségsztrájk! – dörmögte a magándetektív, s elismerően füttyentett formás alakja láttán.
Szebenics a pártot kilencvennégyben hagyta ott, éppen abban az évben, amikor az a Fidesz, amelybe fölvették, örökre eltűnt a süllyesztőben. Kettő Pista bácsi nem volt elégedetlen. Sőt, igen hálás volt, elvégre a tagfelvétel 35 éves korlátját (belső és külső nyomásra) addigra csak sikerült töröltetni a párt alapszabályából.

A nagy öregek előtt végre megnyílt a lehetőség.

Elérkezett az idő, hogy az igazi ördögök előbújjanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.