galéria megtekintése

Szebenics és a besúgó

6 komment


Kácsor Zsolt

Szebenics nem várja el az emberektől, hogy hálásak legyenek, ahhoz túl sokat tud róluk, hogy teljesíthetetlen követelményeket támasszon velük szemben. Jobban szereti, ha csak pénzzel tartoznak neki, azt ugyanis a magándetektív be tudja hajtani. De azért az még őt is meglepte, hogy a minap az a pap nem köszönt neki vissza. Ezt azért furcsállta. Egy pap. A volt osztálytársa. És nem köszön.

Pedig sok évvel ezelőtt, amikor abban a bizonyos hivatalban együtt töltöttek egy teljes órát, még egészen másképp viselkedett ez a pap. A szája széle remegett, s áradt belőle az alkoholszag. Reggel tíz óra volt, Szebenicsnek tizenegykor értekezletre kellett mennie, nem ért rá, de a beszélgetés hosszúnak ígérkezett, mert a pap berúgott, és kitárta a szívét Szebenicsnek, akit a pap szíve egyáltalán nem érdekelt, őt az értekezlet érdekelte, arra akart felkészülni rendesen. Hárman voltak, Szebenicsen és a papon kívül ott ült Szebenics főnöke is, aki ugyancsak az óráját nézegette idegesen, ment volna, de nem lehetett, mert a papnak, az egykori osztálytársnak kiáramlott a lelke, és egyszerre csak elsírta magát. Teljesen feleslegesen, mert felsőbb utasításra addigra mindent elintéztek ­neki. Belenyúltak a kartonjába, és eltüntették belőle az összes jelentését.

A pap nem volt benne biztos, hogy ez elegendő lesz, Szebenics azonban teljesen bizonyos volt benne, hogy nem lesz elegendő. Elmagyarázta a papnak, hogy mindent nem lehet eltüntetni, sem meghamisítani, magára a kartonra például egészen biztosan rá fognak bukkanni, de az eredeti dosszié üres lesz, ne aggódjon ­emiatt a pap, aki azonban mégis aggódott, s azt bizonygatta, hogy a maga részéről ezt a történetet lezárta magában. A maga részéről. Mire Szebenics főnöke megint az órájára nézett ingerülten, s intett Szebenicsnek, hogy elég volt ebből, mindent megtettek ezért az emberért, mit akarhat még? A pap azt fejtegette, hogy igazságtalanság lenne, ha egy ilyen ­fiatalkori hülyeségre rámenne az egész élete, teljes bizonyosságot szeretne ­kapni róla, hogy nem derülnek ki ezek a dolgok. Így fogalmazott. „Ezek a dolgok." Szebenicsnek ez még ma is a fülében cseng. Mintha csak ez az egyetlen mondat hangzott volna el azon a sok évvel ezelőtti napon abban a hivatali irodában, ahol Szebenics végül a pap szeme láttára ledarált egy köteg papírt, hogy megnyugodjon végre. Azt se tudta, hogy mit kap elő a fiókjából, de ledarálta. A pap sokáig szorongatta a kezüket búcsúzásképpen.

 

Az azóta eltelt években mind a ketten karriert csináltak, ami a pap számára magas főpásztori pozícióval járt, hírnévvel, népszerűséggel, míg Szebenics esetében az volt a pálya csúcsa, hogy sikerült végre eltűnnie, s beleolvadni a nyájba. Egykori osztálytársa sokszor feltűnt a tévében, és Szebenics minél többször látta, annál kevésbé volt bizonyos benne, hogy arra a sok évvel ezelőtti délelőttre jól emlékszik. Tényleg ez volt az a pap? Ez a kedves, bölcs ember a tévéből? De a minap, amikor összefutottak az utcán, és Szebenics jó hangosan ráköszönt – áldás, békesség! –, a pap nem köszönt neki vissza. Hűvösen elfordult, mire Szebenics megkönnyebbülten bólintott, jól van, dünnyögte, a memóriámmal minden rendben, s ment tovább, hát jól van, akkor a maga részéről most lezárta, s csak dudorászott magába merülten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.