galéria megtekintése

Száz év tagadás

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 24. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Összeszedték 1915. április 24-én az isztambuli örmény orvosokat, ügyvédeket, üzletembereket, újságírókat és tanárokat. Kétszázötven embert. Volt, akit ott helyben megöltek, másokat elszállítottak Anatólia mélyére, és ott lőtték agyon. A népirtás nem ekkor kezdődött, s ezután még évekig tartott.

A széteső Oszmán Birodalom képtelen volt a megújulásra, s a sorozatos vereségek az állam vezetőit az ország legnagyobb kisebbsége, az örmény nép ellen fordították. Az átlagnál tehetősebb és műveltebb örménység volt a széteső birodalom „zsidósága”. A borzalomról már azokban az években is tudtak Törökország ellenfelei, az antantállamok, és ismerték a tényeket szövetségesei, a németek és a Monarchia diplomatái is.

Évtizedekkel korábban kezdődtek az örménypogromok, már akkor is sok tízezer áldozattal. Puccsal jutottak hatalomra 1908-ban a kezdetben reformista, egyenlőségpárti ifjútörökök. A háborús kudarcok hatására ideológiát váltottak: az alkotmányosság és parlamentarizmus vonatáról átültek a faji, vallási alapú pántörök nacionalizmus szerelvényére. A levéltári kutatások igazolják: a török kormány 1915 elején kidolgozta az örmények tervszerű „kiiktatásának” tervét. Az örmény katonákat lefegyverezték, munkaszolgálatos zászlóaljakba szervezték. Aztán legéppuskázták őket. 1915 májusában megkezdődött a kitelepítés és az örmény vagyon állami kisajátítása. Az akcióra hierarchikus szervezetet hoztak létre. A végrehajtók részesültek a javakból.

 

Ezután a falvak, városok örmény lakóit a szíriai sivatagba hajtották. A legtöbbjükkel az éhség, a szomjúság és a keretlegények végeztek. A halottak számát félmillió és másfél millió közé becsülik. Volt örmény ellenállás, de nem állította meg a gyilkosokat, ahogy a központi hatalmak, Törökország szövetségesei sem tették. Az örményellenes pogromok még a háború után is tartottak. Talaat pasa, az ország egyik vezetője az amerikai követnek azt mondta: nincs kegyelem asszonyoknak, gyerekeknek, öregeknek. Ha egy örmény is életben marad, később bosszút állna.

Ez az örmény népirtás, aminek említése, megnevezése miatt a mai török hatóságok képesek a pápát, külföldi parlamenteket fenyegetni. (A magyar állam eddig nem ismerte el a népirtás megtörténtét.) Sok oka lehet a török állami történelemvakságnak. Akármi is, de a népirtás tagadása továbbra is a hajdani népirtók szimbolikus rabságában tartja a török népet. Az örményirtás például szolgált Hitlernek, aki tábornokainak azt mondta Lengyelország megtámadása előtt: „Számomra érdektelen, hogy a gyenge nyugati civilizáció mit fog rólam mondani... Ennek megfelelően készültségbe helyeztem halálfejes alakulataimat – egyelőre csak keleten, hogy könyörtelenül és szánalom nélkül küldjenek halálba lengyel származású és nyelvű férfiakat, nőket és gyermekeket. Csak így tehetünk szert a szükséges Lebensraumra (élettér). Egyébként is ki beszél ma már az örmények megsemmisítéséről?”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.