galéria megtekintése

Szárnyalva hanyatlás

8 komment


Kőműves Anita

Tegyük ismét naggyá Amerikát! Állítsuk vissza tekintélyét a világban! Ne hagyjuk, hogy Kína vagy Oroszország kinevessen bennünket! Ne engedjük, hogy muzulmán vagy latin-amerikai idegenek szállják meg az országot – hangzik számos republikánus elnökjelölt-aspiráns, köztük a legnagyobb hangú, Donald Trump üzenete is. A politikusok mellett konzervatív kommentátorok is hasonlóan­ nyilatkoznak a médiában. Amerikai republikánus körökben elfogadott nézet, hogy az ország hanyatlik. Az ingatlanmil­liárdos Trump meredeken emelkedő népszerűsége pedig azt mutatja: a mágnás olyasmire tapintott rá, amivel sokan egyetértenek az Egyesült Államokban.

A CNN pár napja publikált felmérése szerint az amerikaiak háromnegyede elégedetlen az ország vezetésével. Nem meglepő módon a demokraták szerint a kormány jobb, mint a republikánusok szerint, de köztük is sok a csalódott. Barack Obama megítélése fele-fele arányban osztja meg Amerikát, ám abban szinte mindenki egyetért: a törvényhozás rosszul végzi a dolgát. Mindössze 12 százalék értékeli pozitívan a munkájukat.

Az Egyesült Államok hanyatlását már nagyon sokan és sokszor megjósolták az elmúlt évszázadokban, de ez eddig nem következett be. Ha a számokat nézzük, világos, hogy az USA most sem zuhan hirtelen jelentéktelenségbe sem Kína, sem India vagy Oroszország mögött. A gazdaság a 2008-ban kirobbant válság vége óta stabilan fejlődik. A GDP 2015 második negyedévében 3,9, a harmadik negyedévében 2 százalékkal nőtt. A munkanélküliség öt éve csökken, ma már csak 5 százalékos.

 

Az Egyesült Államok annyit költ hadseregére, mint az utána következő tíz legnagyobb védelmi költségvetéssel rendelkező ország összesen. Amerika nélkül nem tud jelentős katonai beavatkozást indítani a NATO, még úgy sem, hogy Obama megválasztása óta hangsúlyozza a multilateralizmus fontosságát és ragaszkodik hozzá, hogy szövetségesei­vel együtt csakis nemzetközi felhatalmazással avatkozzon be. Amerika nélkül képtelenség lett volna a párizsi klímacsúcson eredményt elérni, de ugyanez áll az iráni atomprogramról született alkura is.

Miért fogékonyak mégis ilyen sokan arra az üzenetre, hogy az ország süllyed? Mert a saját bőrükön ezt érzik. A Pew kutatóközpont friss felmérése szerint a korábban az amerikai társadalom gerincét adó középosztály négy évtizede zsugorodik.

A tehetősebbek felemelkednek, a szegényebbek leszakadnak. A folyamat különösen felerősödött a 2007–2009-es recesszió után, ami az addigi összeszedett pluszvagyont „kiradírozta". A középosztály vagyona alig nagyobb, mint 1983-ban volt.
Az elmúlt négy évben az USA kilábalt a válságból, eközben a leggazdagabbak jövedelme három, a középosztályé egy százalékkal növekedett, míg a legszegényebbeké semmivel sem. Utóbbiak egyre jobban leszakadnak, és egyszerre félnek a terrortámadásoktól és attól, hogy a spanyol ajkú illegális bevándorlók elveszik a munkájukat. Ők azok, akik azt szeretnék, ha Amerika néhány évtizeddel ezelőtti valója lehetne: győztes szuperhatalom, ahol egy stabil hivatalnoki vagy gyári állás elég volt ahhoz, hogy tisztességes jólétben és biztonságban élje le valaki az életét.

Nekik szólnak a populista, idegengyűlölő kampányígéretek az USA összeomlásáról. S ha 2016 őszéig valaki nem veszi komolyan a félelmeiket és nem kínál alternatívát, Trumpra, vagy hasonlóan gondolkodó párttársára fognak szavazni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.