galéria megtekintése

Számtan

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A hatóságok a brókerbotrány kapcsán azt sugallják, hogy nincs óriási baj, hiszen a vagyonbiztosítási intézkedésekkel óriási összegekre tették rá a kezüket. Az ügyészség a Buda-Cash-ügyben a 62 milliárdos kárral szemben 68 milliárdnyi lefoglalt javakat emlegetett, a Quaestor kapcsán 160 milliárdot közölt.

Érdemes lenne óvatosabban fogalmazni, mert egyelőre nem tudni, hogy a zár alá vett ingatlanok és ingóságok, üzletrészek, értékpapírok mennyit érnek.

Kár talán megalapozatlan reményeket kelteni a károsultakban azzal, hogy minden meglesz, a kisbefektetőknek nincs okuk az aggodalomra.

 

Valószínű, hogy igenis van.

Már csak azért is, mert amikor érdeklődtünk a rendőrségnél és az ügyészségnél a Buda-Cashnél eltapsolt pénzek után, nem kaptunk egyenes választ. Az ügyészség tehát elsietve közölte, hogy a Buda-Cashnél nagyobb a lefoglalt vagyon, mint a kár. (Szerencse, hogy a Quaestorral összefüggésben ilyesmi eddig nem hangzott el.) Legalább mondták volna, hogy a zár alá vett értékekről publikált adat hevenyészett becslések alapján született. Még az államkötvények esetében is, mert ha lejárati idő előtt kell értékesíteni egy papírt, lehetséges, hogy nem lesz meg a remélt hozam. Valószínűleg nincs ember, aki tudná például, hogy mennyit érnek a fiktív papírok, mert valamennyi befektetés talán lehet mögöttük.

És mennyit ér a zár alá vett győri stadion? Sportlétesítményt nem szoktak adni-venni. Az ügyészség mégis tudja, mennyi az ára?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.