galéria megtekintése

Szakítópróbák

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Feszült, sőt túlfeszített légkörben találkoznak hétfőn az uniós tagországok belügyminiszterei Brüsszelben, hogy előkészítsék a talajt az őket követő főnökeiknek. A földrészünkre özönlő sok százezer menekülő sorsáról kellene dönteniük.

Tetézi a gondjaikat, hogy ebben a kérdésben egyre jobban látható, mély törésvonal alakult ki a hangadó nyugat-európai politikusok és a visegrádi négyes között, amely csoport tagjai ellenzik a kötelező menekültkvótákat. Értelmetlennek tartják a próbálkozást, mert az szerintük nem több tüneti kezelésnél.

Hivatkoznak arra, hogy aligha lehet a főleg Németországba vágyó migránsokat rávenni, netán kényszeríteni, hogy közülük nem kevesen a számukra semmit sem jelentő Közép-Európában telepedjenek le. Ha végül mégis ideszállítanák őket, előbb-utóbb úgyis megszöknének. Oda, ahová indultak. Ráadásul a menekültprobléma kiváltó okait ezzel nem is orvosolják. Logikusnak tűnik az érvelésük.

Csakhogy az Európai Tanács elnöke – és minden vezető uniós politikus – ragaszkodik ahhoz, hogy a tagországok a Magyarországon, Görögországban és Olaszországban belépők közül két év alatt 160 ezer menekültet fogadjanak be, egymás között arányosan elosztva. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök javaslatát csütörtökön nagy többséggel az Európai Parlament is támogatta.

 

Azóta és ennek alapján tovább fokozódik a nyugati nyomás a visegrádiakra, így Magyarországra is, hogy álljanak be az uniós sorba. Főleg Prágában és Pozsonyban civil szervezetek is ezt követelik, önzéssel vádolva a két kormányt, mert szerintük cselekvő szolidaritás helyett terrorveszéllyel igyekeznek álcázni elutasító magatartásukat. Csak a következő napok eseményei adnak választ arra, vajon a visegrádiak kitartanak-e ekkora hullámverésben. Akadnak, akik már hajszálrepedéseket vélnek felfedezni közöttük.

A prágai kormányülésen a cseh igazságügy-miniszter magánvéleményt jelentett be, mert szerinte a keményfejűségükkel hosszas elszigeteltségbe, beláthatatlan gazdasági és politikai hátrányba sodorhatják önmagukat. Egynémely prágai politikai elemző pedig attól tart, hogy éppen Orbán Viktor dobbanthat, hiszen szerintük Magyarországnak érdeke a menekültkvóták elfogadása. Feltűnően hallgatnak a visegrádiakat eddig támogató balti hármak is.

Robert Fico szlovák miniszterelnök úgy véli, méltatlan lenne az uniós értékrendhez, ha az Európai Tanács minősített többséggel, valójában parancsszóval adná ki az ukázt. Problémamentes megoldás a menekültek befogadásával kapcsolatban aligha létezik, viszont a minden tagország számára elfogadható, vagyis konszenzussal hozott határozat kiérlelését megkísérelhetnék az uniós belügyminiszterek, vagy legalább megalapozhatnák a soron következő EU-csúcs sikerét.

Az egységes visegrádi négyek aktív közreműködésével, érveik megfontolása révén is, ahogy az utóbbiaknak is van mit megfontolniuk a többiek szempontjai alapján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.