galéria megtekintése

Szakértőbotlások

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Baj van a bírósági szakértőkkel. Gyakran feledik, hogy milyen függetlennek lenni. Nem elég pártatlanok. Eva Rezesova tárgyalásán például már két szakértőnek mutatott fel piros lapot a bíró. A kassai milliomosnő két éve ütközött az M3-as autópályán, ebbe négyen belehaltak. Miután a holtak nem tudják elmondani, mi történt, az ítélet meghozatala előtt közlekedési szakértőkre kell támaszkodni. A Rezesova-perben eddig öten voltak. A végére hárman maradtak. Legutóbb egy olyan szakértő szűrét tette ki a bíró, aki egy kollégája jelentésére viharos gyorsasággal és igen arrogáns stílusban reagált.

Eredetileg Rezesova védője kérte fel őt, de a bíróság hivatalból is megbízta, tárná fel, miként történt a baleset. De a jelek szerint nem tudott az elfogulatlanság magasába emelkedni. Ezért zárták ki. Eléggé megalázó módon, a bírónő ízekre szedte „szakvéleményét”, még azt is tűrnie kellett, hogy kimondják, bizonyítottan nem pártatlan. Megsemmisülten távozott a tárgyalóteremből.

Egy másik szakértő dolgozatát azért nem vették figyelembe, mert hamar rájöttek, hogy az voltaképp ügyvédi játékszer a bíróság megvezetése végett, megrendelésre készült, és a gyártót csak azért nem kellett kizárni, mert be sem került az igazságszolgáltatás véráramába.

 

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnökaspiránsával más volt a helyzet. Melegh Gábor – aki 2000-től 2012-ig elnöke volt a kamarának, ma pedig tiszteletbeli elnök – nem vállalta a szakértést, amikor a Rezesova-ügy áldozatainak hozzátartozói kérték, de vállalta Rezesova védőjének kapacitálására. Szakvéleménye kedvezett a vádlottnak, amennyiben úgy találta, hogy a letarolt FIAT Punto húzott be Rezesova elé, akit a hiányzó sövény miatt szemből is elvakíthattak a fények. Ráadásul Melegh Gábor úgy lett szakértője a nagy horderejű ügynek, hogy az ügy bírájával közös tankönyvet írt évekkel ezelőtt Közlekedési büntetőjog címmel, ami eleve kétségessé tette az ügyben vállalt szerepét. Nem zavarta.

Melegh Gábort a másodfokú bíróság azon nyomban kizárta a Rezesova-perből. Stubeczky Sarolta, az angolosan fanyar és kemény bírónő úgy fogalmazott, „nem elég pártatlannak lenni, annak is kell látszani”. Kissé fura, hogy ezt annak az egyetemi tanárnak kellett mondania, aki a hazai szakértői társadalom elitjéhez tartozik. Hogyan gondolkodhat, s milyen célokkal állhat a bíróságok rendelkezésére az a szakértő, akinek létkérdés, hogy ezzel-azzal olykor megbízzák? Egy szólás szerint a csepegő víz kikezdi a falat. Ha a magyar igazságszolgáltatás tűri azt, hogy eltűnnek a független szakértők, később magára vessen. Ott fog állni a bíró egy szál egyedül, hiteles segítség nélkül a sandaságok mocsarában. Nálunk egyelőre nincs különösebb következménye az elfogult szakvéleménynek. A Rezesova-per körüli szakértőbotlások is azt mutatják, a kicsiket letérdepeltetik és hazazavarják, a nagyok meg kijogászkodják, ha netán etikai eljárást indítanának ellenük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.