galéria megtekintése

Szakad a térkép

5 komment


Batka Zoltán

Kétfajta siker létezik ma Magyarországon: a köznapi és a fideszes. Ez utóbbi fő jellemzője, hogy főleg a papíron és a műsorfolyamban – elsősorban propagandaújságok papírján és köztévék, rádiók hírei­ben – létezik.

Ennek a példája a kiskereskedelemben elért „siker”. Papíron tény, hogy az első negyedévben 4,7 százalékkal bővült a fogyasztás hazánkban. Fogadjuk el ezt az adatot annyinak, amennyit mond. Annál is inkább, mivel ha a KSH oldalán eldugott területi adatokat is kielemezzük, kiderül, hogy a fogyasztásnövekedést szinte kizárólag a főváros tehetősebb lakói hozták össze, akik az első negyedévben nyakra-főre vásároltak bútort, elektromos berendezést, iparcikket, összesen 18 százalékkal többet, mint tavaly.

A lakosság döntő többségét adó vidék-Magyarország zöme ellenben az év elejére még inkább leszakadt, az ott élők átlagosan két-három százalékkal vették vissza a vásárlásaikat. Számukra a siker legfeljebb már csak az, amit Orbán is egyre gyakrabban emleget: ne a gazdasági eredményeket nézzük (nincsenek is), hanem azt, hogy itt legalább biztonság van, amit természetesen ő, Orbán szavatol.

 

A vidék és a főváros közötti irdatlanra növő különbség okát csak az nem látja, aki eddig sem akarta észrevenni, ahogy a Fidesz a vidék, főként a falvak világának elszegényítésén dolgozik. A rendre a zömében városi, magas jövedelműeket segítő egykulcsos áfa, a rezsicsökkentés, a családtámogatás, az ország fideszes hűbérbirtokok hálózatává változtatása mára nemcsak kiszolgáltatottá tette a vidéket, de újra előkerültek a régi, történelmi túlélési reflexek is. Az ott élők sokkal hamarabb érzékelnek bármilyen bajt, mint a fővárosiak. Így minimum beszédes, hogy a GDP első negyedéves megroppanásával egy időben a magyar vidék szinte azonnal behúzta a féket. Egyik negyedévről a másikra ilyen mértékben nem eshetett az életszínvonal vidéken. Valami más történt.

Paradox, de a hierarchikusabb viszonyok között élő vidékhez nemcsak a jobboldali értékvilág passzol jobban, de nagyobb időtávokban is gondolkozik. Könnyen lehet, hogy a praktikus vidék jobban látja, hogy az aktuális magyar elit most is csak valamilyen külső forrásból hirdetheti magát győztesnek. Ahogy Kádárék az IMF- és világbanki hitelekkel, a szocialisták piaci hitelekből, úgy a fideszesek most az EU-s pénzekből finanszírozzák a politikájukat. Amíg tart ez a pénz, addig tart a politika.

A magyar vidék pedig kétarcú: mindig az erősebbre szavaz, de sohasem bízik az erősek ígéretei­ben. Így vészelt át rendszereket, korszakokat: behúzta a nyakát, egykedvűen végignézte, ahogy az ország ilyen-olyan aktuális politikai elitje belelavírozza magát az aktuális szakadékba, majd a vihar végén kiásta a családi ezüstöt és a kamrakulcsot, és ment a dolgára. Most is így tesz. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.