galéria megtekintése

Szabadságellenes aggódásokról

15 komment


Lakner Zoltán

Rettenetes merényletek sora ismét. A ki sem hevert Párizs után Ankara, Brüsszel, Lahore, nem megfeledkezve a másképp sokkoló kölni szilveszterről sem. Az áldozatokkal Face­book-szolidaritást vállalókat sokan képmutatással vádolják, mert, úgymond, jobban fájnak nekik az európai áldozatok, mint az Európán kívüliek. Nem lényegtelen kérdés, ám az igazi képmutatás másutt rejtőzik. Azokban a mondatokban, hogy a merényletekben kifejeződő gyilkos indulatokat hozzák magukkal a menekültek, meneküljenek bár ugyanazon erőszak elől. Így válik a világ milliárdnyi lakója erőszakos masszává, amitől a keresztény kontinensnek (a felvilágosodást, kérem, mellőzzük) meg kell magát védenie. Kerítésekkel, menekülttáborrá tett országokkal, diktatúráknak adott eurókkal.

Másféle, az erődemonstrációval keveredő formája a képmutatásnak, amikor a brüsszeli merényletek után a budapesti utcákat ellepik a kommandósok és a harci járművek. A kormány önigazolását szolgáló TEK-es kirakat azonban valójában nem véd meg az esetleges öngyilkos merénylőktől. Ellenük leginkább a fokozott biztonságpolitikai konvergencia, az összehangolt európai titkosszolgálati erőfeszítések nyújthatnak védelmet, amint az valószínűleg sok esetben meg is történik, csak arról a nyilvánosság ritkán értesül.

A menekülő emberek áradatát a terroristák többször is a maguk céljaira használták fel, a beszivárgás lehetőségét látva meg a kiszolgáltatott emberekben és a kaotikus szituá­ciókban. Ez tagadhatatlan veszélyforrás. Csakhogy ebből nem következik ugyanezen kiszolgáltatottak bűnbakká tétele és az évtizedes euró­pai befogadási politikák kudarccá nyilvánítása. Az országhatárok védelme, a biztonság és a szabadságjogok viszonya, a fegyveres testületek felhatalmazása, a befogadás tempója ugyanúgy része ennek a problémakötegnek, ahogyan a szekularizáció, a rasszizmus visszaszorítása, az iskolai egyenlőség, a nyelvismeret vagy a jobb munkahelyek tényleges elérhetősége.

 

Nincs összeurópai befogadási modell, mert a szóban forgó kérdésekre adott válaszok országonként és korszakonként eltérnek. Nincs tehát általános minta, amit egy az egyben ki lehetne dobni. Ahogyan újfajta univerzális modell sincs. A „senkit be nem engedünk” politikája nem megoldás, hanem „mindössze” egy olyan politikai irány, amely a kollektív bűnösség elvével operál, országokat destabilizál, valamint kiszolgálja az unió gyengülésére játszó Oroszország érdekeit.

Persze hogy fel lehet vetni az önvédelem és az intoleránsak tolerálásának nehéz kérdéseit. Magyar legenda, hogy a „liberális Európa” minderről hallgat. Nem a politikai korrektség, hanem a doktrinerség, a hatalomvágy, valamint a tények és a feltételezések összemosása akadályozza meg egy-egy új helyzet végiggondolását.

Akik a menekültek „emberfolyamában”, a migráció „járványszerűségében” irányítottságot, totalitárius expanziót, felügyelő hatalmak mozgatóerejét látják, azok a menekülő emberek sokaságát önálló entitássá szervesült politikai cselekvőnek tekintik. Ez azért bizonyítást igényelne. Konrád György e tételre épülő minapi írása világosan jelzi a hazai demokrata tábor és értelmiségi holdudvara menekültválsággal kapcsolatos új repedéseit. Ha ezek után a Kerti mulatságot fellapozva ismét találkozunk a „terepszínű emberrel”, aki „belebonyolódva szabadságellenes aggódásaiba” „viseli fején az államburát, mint egy köcsögkalapot”, még inkább elbizonytalanodunk.

Vajon sohasem ugyanarra gondoltunk, amikor a szabadságról volt szó?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.