galéria megtekintése

Szabadságaink

5 komment


Miklós Gábor

Pár napja megtudtuk Szijjártó Pétertől, hogy Magyarországon vagy Lengyelországban sokkal szabadabb a sajtó, mint például Svédországban. Érdemes megvizsgálni ezt a tézist. Lehet, hogy mi értelmezzük rosszul a sajtó szabadságát? Pedig aki hozzám hasonlóan eleget dolgozott nem szabad sajtóban, ismeri a szabadon írás felszabadító érzését.

Lám, Oroszországban vannak szinte teljesen szabad, kritikus médiumok is. Ezek azonban alig jutnak el a társadalomhoz. Az emberek többsége a kormány által irányított televíziós csatornákból szerez tudást és véleményt. A kritikus újságírók közül pedig sokakat megölnek, börtönbe csuknak, megvernek, ha nem hallgatnak el. Törökországban (Orbán másik ideálállamában) tavaly 156 újságírót tartóztattak le, 32-en vannak most is börtönben, hét szerkesztőség ellen folyik per, 774 újságírót bocsátottak el amiatt, amit írt. Vannak hasonló példák más olyan irányított demokráciákból is, ahová Szijjártó szeret utazni. A magyar külgazdasági és külügyminiszter tudja, hogy az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans a lengyel kormányhoz intézett levélben figyelmeztetett rá: a sajtószabadság az unió alapértéke. Ha csorbul, nagy baj van.

Erre születhetett a merész visszavágás. A vele lojális 888 portál meg is magyarázta: a svéd média manipulált és hazug, mert a nyáron nem számolt be arról, hogy „migránserőszak" történt egy fesztiválon. Már a szó is gyönyörű! Azt írják, hogy a rendőrség és a svéd média rab, mert gyáván hallgatott a zaklatásokról. Nem kifizetődő hasonló ügyekkel foglalkozniuk – állítják.

 

Ez szegényes érv. A sajtó kussolásának vagy egy téma elpasszolásának mindenütt vannak esetei. Elsősorban a kiadók gazdasági érdekei korlátozzák a közlést. De ez aligha minősíti ily totálisan a svéd sajtó szabadságát. A németországi zaklatási ügyekről is tétován írt először az ottani média. Legalábbis nem volt hajlandó a mocskos részeg férfiak tettéért minden menekültet és a humánus menekültpolitikát hibáztatni. Ahogy pedig ezt elvárná tőle a magyar jobboldal.

A gyávaság a szabadság hiányának a jele. Az újságíró félhet a kormánytrolloktól, a politikusi megbélyegzéstől is, amit büntetőügy és kirúgás is követhet. Ahogy ez sok országban megtörténik.

A lengyelországi médiát most szállja meg a jobboldal és a szélsőjobboldal együtt. A televíziós és rádiócsatornák új, megbízható vezetői kész kirúgási listákkal érkeznek, s viszik magukkal a középvezetőket, akik a jobboldali szerkesztőségekben hadakoztak a most kirúgandókkal. A sajtószabadság állami kiherélése sem várat magára. Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter megtiltotta a bíróságoknak, hogy előfizessék Lengyelország legnagyobb újságját, a Gazeta Wyborczát, valamint a Polityka és Newsweek Polska hetilapot. Korlátozza a tájékozódás szabadságát, és a nevezett lapokra gazdasági csapást mér. Ez, csakúgy, mint az állami hirdetésekkel való pártpolitikai manipuláció, szintén a sajtószabadság elleni támadás. Kussoljanak a kritikusok – üzenik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.