galéria megtekintése

Szabadság, zavaró tényező

2 komment


Dési András

Finom polgári modorban is tudott viselkedni, de gyakran szólt oda gúnyosan politikai ellenfeleinek. Ahogy azok, úgy az újságírók sem bántak vele kesztyűs kézzel. Szívesen köszörülték rajta a nyelvüket. Magabiztos, sokszor már önelégült fellépésével, rengeteg botlásával bőven adott alkalmat a gyűlölettel vegyes csúfolódásra. Mégis, a múlt pénteken, 54 éves korában elhunyt Guido Westerwelle az elmúlt három évtized egyik legmarkánsabb német politikusának számított.

S nem feltétlenül azért, mert pártját, a szabad demokratákat (FDP) több mint tíz év szünet után ismét kormányzati pozícióhoz juttatta Európa vezető gazdasági hatalmában. Homoszexualitását nyíltan vállaló emberként legfőbb értéknek a szabadságot tekintette, amit mindenáron védeni akart – ez is magyarázza, hogy miért volt haláláig jó viszonyban a szabadságról hozzá hasonlóan gondolkodó Angela Merkellel.

Thomas Schmid, a Die Welt főszerkesztője azt írta, hogy Westerwelle a világképével zavaró tényezőnek bizonyult egy olyan korszakban, amikor a két nagy néppárt, a CDU és az SPD között – elsősorban Merkel hatására – egyre jobban elmosódtak a határok. S középen, a polgári rétegekben új színek jelentek meg, a radikális zöldekből értékőrzők, potenciális partnerek lettek. S frissebben, hitelesebben képviselték a szabadságot is.

 

Az adócsökkentést mantraként ismételgető Westerwelle minden (állami) korlátozást, minden beavatkozást, minden protekcionizmust ellenzett, mert az szerinte a versenyt, s azon keresztül az egyén kibontakozásának lehetőségeit szűkíti. Egyik leghírhedtebb kiszólásában a Németországban bevezetett minimálbérről azt találta mondani, hogy az „tiszta NDK a berlini fal nélkül".

Politikusként ritkán mutatott szeretetre méltó, emberi arcot. Különböző pártcsaládok képviselői most sorra mesélik el a történeteket, hogy mennyire más volt, amikor kikapcsolták a mikrofonokat, leállították a kamerákat. Hogyan mesélt a kertészkedésről vagy a strandröplabdameccsekről. Sokan azt vetették a képzőművészetekért rajongó liberális pártelnök szemére, hogy szociális nézeteiben a jégkorszakot képviseli, miközben ő azt gondolta, hogy a juttatásokért cserében követelni kell a segélyezettektől. Noszogatni őket arra, hogy kezdjenek magukkal valamit.

A külpolitika sohasem érdekelte, mégis, 2009-ben, amikor a CDU/CSU juniorpartnereként az FDP belépett a berlini kormánykoa­lícióba, az alkancellári poszthoz a külügyminiszteri tárcát választotta. Ügyvédként az igazságüggyel jobban járt volna, de azt gondolta, hogy követnie kell példaképét. Hans-Dietrich Genscher magasságait azonban sohasem érte el. Sokat hibázott, bírálói szerint ártott Németország megítélésének, hogy 2011-ben távol tartotta a szövetségi köztársaságot a líbiai beavatkozástól. Csakhogy Westerwelle azt a szellemiséget képviselte, amely szerint Németországnak katonai ügyekben viszafogottságot illik tanúsítani.

A leukémia egyik agresszív fajtája támadta meg, és teljesen meg is változtatta. Átalakulása mindenkit megdöbbentett. Amikor tavaly ősszel a betegséggel vívott harcról írt könyvével a nyilvánosság elé lépett, egy megroggyant, sebezhető ember ült a reflektorfényben. Legszívesebben arról beszélt, amiről korábban szinte soha. A szeretetről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.