galéria megtekintése

Szabad álom

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 31. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Egész Németországot megszállta Angela Merkel anyai menekülttébolya? Nem, van egy kis tartomány, Bajorország, ahol bátor, minden hájjal megkent vitézek még ellenállnak a berlini cézárnak…

Az Asterix-képregények kiindulópontja jól jellemzi a bajor politikusok önképét. Mármint a mesében. A valóságban lényegesen szövevényesebb Bajorország és CSU nevű állampártjának viszonya Berlinhez. A tartomány önmeghatározása szerint Freistaat, vagyis szabad állam. Ez egy föderáción belül természetesen nettó hazugság: a szövetségi törvények felülírják az 1946-os bajor alkotmányt a halálbüntetés benne foglalt lehetőségével együtt.

Angela Merkel e hét elején Bajorországban
Angela Merkel e hét elején Bajorországban
Michael Dalder / Reuters

Az elkülönülés azonban azt eredményezte, hogy a második világháború után ebben a tartományban egy önálló konzervatív párt alakult, a CSU. A keresztényszocialista unió létét az biztosítja, hogy a föderáció többi tagállamában a jobboldali polgári spektrumot uraló kereszténydemokrata unió, a CDU nem indít saját jelölteket Bajorországban. És természetesen a CSU sem próbál a többi tartományra átterjeszkedni. Hogyan is tenné, amikor teljes politikáját az határozza meg, hogyan tudna (a többiek kárára) a legtöbb előnyt kivívni Bajorországnak?

 

Ez a területi elkülönülés teszi lehetővé, hogy országos szinten a két politikai formáció testvérpártként (avagy uniópártként) egy nadrágban igyekezzen a hatalom felé, mint Garas Dezső és Kern András a híres kupléban. Ez a felállás komoly előnyökkel jár a CSU számára. Ha a konzervatív erők választást nyernek, Berlinben saját jogon vehetnek részt a koalíciós tárgyalásokon, elnökük mosolyoghat a megállapodás aláírásánál, és a kormányban garantáltan miniszteri pozícióhoz jutnak.

Észak-Rajna–Vesztfália tartomány nem mindig ad minisztert, holott lakossága ötmillió fővel meghaladja Bajorországét. De a CSU nem éri be ennyivel: kissé skizofrén szokásaik szerint a szövetségi kormány ellenzékét is eljátsszák, amint hazaérnek Münchenbe. Mint ezekben a hónapokban Horst Seehofer, a „szabad állam” miniszterelnöke.

Az extra jogokért kockázatot is kell vállalnia a CSU-nak, hogy egy további adottságot említsünk, ami megkülönbözteti a bajor pártot a hasonló szerepben tetszelgő, ám valójában pusztán parazitaként létező magyar KDNP-től. A CSU-nak a szövetségi választásokon egyedül Bajorországban annyi szavazatot kell gyűjtenie, hogy országosan elérje az ötszázalékos küszöböt. A Würzburg és az Alpok közötti területen a német választók mintegy 15 százaléka él. A CSU addig marad országos tényező, amíg Bajorországban a választásokon 40 százalék fölötti eredményt ér el.

Legutóbb, 2013-ban kényelmesen vette az akadályt: 49 százalék fölötti bajor szavazati aránya országos összesítésben 7,4 százalékot ért. De ők szívták a fogukat, számukra az „ötven plusz” az elvárás, vagyis a helyi szavazatok abszolút többsége. Ezt pedig csak úgy tudják elérni, ha a bajor jobboldalon egy a tábor, egy a zászló. Seehofer számára különösen fontos, hogy szélről senki se tudja előzni pártját. Míg országos szinten Merkel eljátszhatott korábban a gondolattal, hogyan tudja a koalíciós partnerként kiszemelt liberális FDP-t segíteni, mi történne például, ha a jobboldali választók megosztanák a listára és az egyéni képviselőre leadott szavazataikat, Seehofernek azonban mindenkit a CSU felé kell terelnie.

Olyanokat is, akikről Merkel lemondhat. Így adódik, hogy a pártelnöki újraválasztására készülő bajor miniszterelnök menekültkérdésben a berlini kancellár ellen fordult, a könnyű népszerűségszerzés útját választotta, és közben állandóan figyelheti, hogy az utódlására indult hatalmi harcban mindig övé legyen a legmarkánsabb szó. Az utóbbi időben talán túl is lőtt a célon: komolyan gondolja, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságában a föderáció egyik tagállama hátat fordíthat annak a kormánynak, amelyet saját pártcsaládja vezet? És biztos kész felrúgni azt a szereposztást, amely a CSU létét és befolyását garantálja?

Seehoferrel most elszaladt a ló, még ha a hét végi német koalíciós csúcstalálkozóról diadalmas arccal is távozna. Németországban – bármennyire nyög ettől a CSU és a szociáldemokrata párt egyaránt – egyelőre Angela Merkel kezében összpontosul a legfőbb hatalom, és a jelek szerint eltökélte magát, hogy kancellársága őszén keresztülvisz egy olyan politikai döntést, amelynek igazságáról meg van győződve. Személyes élményeim alapján is merem állítani: Bajorországban is sokan értik Merkel hitét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.