galéria megtekintése

Sütkérezők

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 28. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Kampányeseménnyé szürkült az új metróvonal átadása. Az immáron négy évtizede napirenden lévő, 452 milliárdot felemésztő, tucatnyi pert gerjesztő, az országos politikát tematizáló beruházás záróeseményét egyszerűen besorolták a kormánypárt tucatnyi gépsor és rehabilitációs házavatója közé. Péntek reggelre. Akkor még volt egy lyuk Orbán Viktor miniszterelnök naptárában.

A Fidesz nem felejt. Budapest bűnös. Az volt és az is marad

Helyszínként meg azért választhatták Kelenföldet, mert útba esett a következő szalagátvágó felé. Más ok aligha lehetett rá.

 

A nemzetközi építészeti díjat nyert Fővám, illetve Szent Gellért téri állomások ceremoniális szempontból kissé jobb választásnak tűnnek. Ráadásul Kelenföld sikamlós terep. Tavaly nyáron még az engedélyezési eljáráson se jutott túl az őrmezői intermodális csomópont.

Sebaj, ideiglenes metrókijáratot rittyentettek a lakótelep szélére. Bár a múlt idő nem teljesen indokolt, lévén az aluljáró éppen az átadás napjára készül el. Nagy a kapkodás. A metró összes dolgozóját levezényelték a 4-esbe, ki kocsit mos, ki takarít, ki az utasokat terelgeti. A választásokig. Utána mindenki megy a helyére.

Budapest is. A sor végére, ahol nincs szem előtt.

A bűnös város hiába adta át intézményeit, mondott le bevételi feléről, adta oda a Városligetet a kormány megalomán emlékmű-állítási helyszínéül, hiába nyújtotta át tálcán – masnival átkötve – a Főgáz-részvényeket. Mindez hiába. A Fidesz nem felejt. Budapest bűnös. Az volt és az is marad.

A lázadás, a passzív ellenállás, a bujkáló rendetlenség városa. Ahol néhány fáért sírnak, miközben kapnak egy egész tavat a Kossuth tér lekövezett közepére, ahol kórházért nyafognak, miközben stadiont kapnak (többet is), ahol egyetlen kéretlen utcazenész se nyektetheti a hegedűjét.

A busz kék, a taxi sárga.

Tessék, most megkapják az új metrót is. 1998-ban ugyan megpróbáltuk a fejükbe verni, hogy vége a világvárosi lázálmoknak, de nem sikerült. Csak fúrták tovább az alagutat. Fránya makacssággal.

Mire leállíthattuk volna megint, már nem volt rá mód. Azért tettünk rá egy halvány kísérletet a kocsiszerződés felmondásával, de a franciák beszóltak. Tessék, befejeztük. S most átadjuk a múlt nehéz örökségét. De ez se jó. Most az őrmezőiek siránkoznak, a beözönlő agglomeráció miatt. Holott mi elintéztük, hogy a Volánbusz hordja őket szép új busszal. Azt is a választásra. Sűrű hónapok ezek! De ezt a másfél hetet már fél lábon is kibírjuk.

Azután lehet megint hátradőlni. Osztani a miniszteri, felügyelőbizottsági helyeket, a tenderpaksaméta tetejére tenni a Közgép-pályázatot, átnevezni az utcákat, faragni a birodalmi sast és kitiltani Budapestről, aki nem idevaló.

Helyüket elfoglalhatnák végre azok, akik megérdemlik. Ahogy a 4-es metró ünnepélyes ceremóniájára, a fényfürdőre is csak azokat hívták, akik nem váltak méltatlanná rá. Csakis a kormánypárt kiválasztottjait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.