galéria megtekintése

Stylist

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 09. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Először arról olvastunk, hogy pillanatokon belül feláll az új kormányhű médiakomplexum. Tv, internetes újság, rádió, nyomtatott hetilap. Már azt is tudtuk, hogy fiatalos hangnemben szól majd. Mert ez Habony Árpád erőssége. Aztán hamarosan az volt a hír, hogy akadozik a vállalkozás, a megcélzott kettes számú kereskedelmi tévét még nem sikerült teljesen lenyelni, s feltehetőleg nem állt össze az újságírógárda sem.

Januárban azzal kezdődött a máig tartó médiaháborúskodás, hogy Orbán Viktor elmondta a személyével azonosuló sajtó vezetőinek: ne számítsanak a korábbiakhoz hasonlóan bőséges kormánytámogatásra. Keressék meg maguknak a szükséges pénzt, de legalábbis egy részét. A kormány az állami médiát preferálja ezentúl. Már ez a kijelentés is elkeserítette a hűségeseket, de az már egyenesen megrendítette őket, amikor kiderült, az apadó reklámbevételeket még különadóval is megcsapolja kormányuk.

Ez után körvonalazódott, hogy a Simicska-féle agitációs-propaganda komplexum helyébe Habony–Vajna-sajtótröszt alakul. De miért nem bízik OV a szinte tökéletesen fideszessé génmódosított közmédiában? Vagy más okai lehetnek? Orbán ellenséges a kritikai sajtóval. (Soha nem ad interjút, ha nehéz kérdésekre számíthat.) Vitatja a közpénzből finanszírozott sajtó jogát a függetlenségre. Nem viseli el a mérsékelten (jobb)pártos médiát sem, amilyennek most a Simicska-sajtó mutatkozik. De ez nem elegendő magyarázat a fordulatra.

 

1. Orbánéknak azért van szükségük egy tartalék házi médiára, mert tudják, hogy a közmédiával szemben jogilag érvényesíthetők bizonyos normák, amelyeket ugyan eddig nem tartottak be, de jöhetnek rosszabb idők.

2. Az új házi magánmédiában vihetnék tökélyre a közvélemény politikamentesítését. Olyan virtuális világot teremtenek, amelyben nincsenek politikai konfliktusok, illetve politikai ellenfelek. A bulvár celebjei léteznek benne, ha pedig valahol ellenfél bukkan fel, azt azonnal kriminalizálják. Erre készülhet tartalmilag a Habony-stáb.

3. Azért is kell nekik az új médiavállalkozás, hogy ott fussanak át reklámkiadásnak álcázva az állami pénzek, illetve a lekötelezettek befizetései. Simicska cégeitől megvonják ezeket a jutalomösszegeket, viszont új tartalékokat kell felhalmozni. Ahogy annak idején a Simicska körüli cégháló működött, most fel kell építeni egy másikat, némileg eltérő tartalommal.

A Fidesz a jelek szerint rájött, a sok hazapufogtatás kontraproduktív. Amíg Brüsszellel, Washingtonnal szemben lengették a trikolórt, azt szerették az elszánt hívek. A korrupciót is elnézték cserébe. De amikor kiderült Orbánékról, hogy lelkesen muszkavezetőnek állnak, ha ezen lehet valamit keresni, sok régi vakhitűnek elege lett. Most ezért korrigálják ezt egy kicsit, miközben alkalmazzák a Vajna–Habony-féle stylistpárost.

Közvetlenség, celebvilág, ragyogás, nagy nyerési esélyek és ábrándok. Néha elmegyek a szerkesztőségünk közelében nyitott Vajna-kaszinó mellett. Az ajtón át kiragyognak a fények, de tudható, a játékosok többsége veszít, csak egy biztos győztes van, a tulajdonos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.